Placek z malinami

Ocena:

4.52 (172)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Placek z malinami to sprawdzony i niezwykle prosty przepis. Ciasto zachwyca delikatnością. Ma puszyste i wilgotne wnętrze, a kwaskowe owoce zapewniają dawkę świeżości. Nie jest zbyt słodkie i pasuje na różne okazje. Zrobicie je w godzinę, a kiedy wystygnie, wystarczy posypać je cukrem pudrem. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na ciasto ucierane z malinami, które polubią dzieci i dorośli.  

Składniki:

  • mąka pszenna  350 g

  • masło  100 g

  • jajka  3 szt.

  • cukier  120 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • ser z wiaderka  150 g

  • mleko  80 ml

  • maliny  400 g

Placek z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka, ser i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Blaszkę o wymiarach 21x32 cm natłuszczamy lub wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Maliny delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 

  • Krok 2:

    Masa: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser z wiaderka, mleko i masło. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Łączymy z suchymi składnikami za pomocą szpatułki. 

  • Krok 3:

    Placek z malinami: przekładamy połowę masy do foremki. Umieszczamy na niej owoce. Przykrywamy je drugą częścią ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Pieczemy placek przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu dekorujemy go cukrem pudrem. 

Porady

  • Puszysty placek z malinami możemy upiec w prostokątnej blaszce, tortownicy lub foremkach do muffinek. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety. Ciasto w formie miniporcji sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci, a okrągły wypiek możemy podzielić na warstwy, przełożyć kremem i serwować jako tort urodzinowy. 
  • Owoce, których używamy do tego przepisu, są bardzo delikatne i z łatwością puszczają sok. Niektórzy mogą się zastanawiać, czy można piec maliny? Owszem, możemy bez obaw wykorzystać je do różnych deserów, które wymagają obróbki termicznej, takich jak crumble, tarty lub ciasta ucierane. Żeby się upewnić, że owoce nie uwolnią zbyt dużo wilgoci i nie opadną na dno wypieku, obtoczmy je w niewielkiej ilości mąki lub bułki tartej
  • Ser twarogowy i mleko sprawiają, że wypiek jest pulchny i wilgotny. Jeśli jednak chcemy zrobić bardzo szybki placek z malinami, możemy pominąć te składniki. Podstawowy przepis na ciasto ucierane wymaga użycia jedynie mąki, jajek, cukru, masła i proszku do pieczenia. 
  • Ciasto ucierane z malinami zyska ciekawy charakter, jeśli dodamy do masy aromat lub cukier waniliowy. Możemy też wzbogacić ją szczyptą cynamonu. Wierzch placka, zwłaszcza kiedy podajemy go podczas spotkania na świeżym powietrzu, warto ozdobić zielonymi listkami mięty lub jadalnymi kwiatami.   
  • Poza sezonem na świeże owoce możemy zrobić ciasto z mrożonych malin. Pamiętajmy, żeby ogrzać je wcześniej do temperatury pokojowej, odsączyć z nadmiaru wody, a dopiero potem dodać do placka. 
  • Placek ucierany z malinami najlepiej przechowywać na przykrywanej paterze. Ciasto nie wysuszy się wtedy zbyt szybko. Klosz dodatkowo ochroni wypiek przed muszkami owocówkami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak udekorować placek z malinami? 

Podstawowy przepis na ciasto z malinami jest niezwykle prosty i nie wymaga wiele dodatków, żeby pięknie prezentować się na stole nakrytym do podwieczorku w ciepłe, letnie dni. Wypiek wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Jeśli chcemy jednak nieco urozmaicić prosty ucierany placek z malinami, sprawdzą się takie dekoracje jak:  

  • lukier – najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, który doskonale przełamuje słodycz ciasta z malinami. Wystarczy przesiać cukier puder przez sito i dobrze go wymieszać z wodą lub sokiem. Standardowe proporcje to 100 g na 4–5 łyżek płynu.  
  • kruszonka – tę rumianą, chrupiącą posypkę trzeba przygotować przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Należy wymieszać mąkę z cukrem i zimnym masłem. Rozcieramy te składniki w dłoniach. Najpierw będą miały konsystencję mokrego piasku, a potem zaczną się ze sobą sklejać. Posypujemy nimi wierzch surowego placka. Ciasto z malinami i kruszonką to propozycja dla miłośników tradycyjnych wypieków z owocami, które często robiły nasze babcie.  
  • lody waniliowe – warto przyrządzić je samemu, ale możemy też wykorzystać produkt ze sklepu. Taki dodatek świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia w ogrodzie lub w ramach deseru dla dzieci.  
  • bita śmietana – można serwować ją na talerzyku obok porcji ucieranego ciasta z malinami lub udekorować nią wierzch puszystego placka za pomocą rękawa cukierniczego. Oprószmy białą chmurkę szczyptą cynamonu lub kakao w ramach estetycznego wykończenia. 
  • płatki migdałowe – doskonale komponują się ze słodko-kwaśnymi owocami. Można także wykorzystać inne orzechy lub ulubione bakalie. Sprawdzą się na przykład śnieżnobiałe wiórki kokosowe. 

Bezglutenowy placek z malinami 

Szybkie ciasto z malinami powstaje przede wszystkim dzięki mące, która stanowi podstawę tradycyjnych wypieków. Domowi cukiernicy od zawsze używali mąki pszennej bogatej w gluten. Składnik ten sprawia, że placek jest wyrośnięty, puszysty i sprężysty, a do tego ma delikatny, neutralny smak. Co w takim razie mają zrobić osoby chorujące na celiakię lub unikające produktów zbożowych z powodu różnych preferencji dietetycznych? Istnieje kilka sposobów na ciasto malinowe bez glutenu. Można wykorzystać na przykład: 

  • uniwersalną mieszankę mąki oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa, którą można dostać w dużych marketach lub sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Może zawierać między innymi skrobię ryżową, kukurydzianą, gryczaną i jaglaną.     
  • mąkę kokosową – jej aromat świetnie komponuje się z malinami, ale sprawdzi się też do różnych pulchnych wypieków z owocami. 
  • purée z dyni – kiedy połączymy je z mąką ryżową, tłuszczem i jajkami, otrzymamy niezwykle wilgotne i satysfakcjonujące ciasto. Można też dodać do takiej mieszanki budyń waniliowy, który pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji i nada wypiekowi aromat. Sprawdzi się również purée z bananów.  
  • płatki owsiane – warto je połączyć z płatkami jaglanymi. Otrzymamy dzięki temu nie tylko bezglutenowe ciasto z malinami, ale także deser pełen błonnika.  

Jakie ciasto można upiec z malinami? 

Sezon na maliny trwa od lipca do września. W tym czasie robimy różne wypieki, desery i przetwory, żeby jak najdłużej cieszyć się smakiem kwaskowych owoców.  Ciasto ucierane z malinami to jeden z najprostszych pomysłów na wykorzystanie plonów lata, ale można też upiec takie słodkości jak: 

  • brownie z malinamima mocno czekoladowe, wilgotne wnętrze, które idealnie komponuje się z kwaskowymi owocami. Robi się je szybko i zawsze się udaje, ponieważ nie musimy martwić się o zakalec. Warto podać je z lodami śmietankowymi lub gęstą polewą czekoladową. 
  • tarta z malinami – to propozycja dla miłośników chrupiącego spodu. Taki deser sprawdzi się na każdą okazję. Zachwyca kremowym wnętrzem. Kruche ciasto z malinami też zrobić z budyniem lub masą z białej czekolady.  
  • malinowa chmurka – to klasyk przekładańców. Składa się z kruchego ciasta, owocowej galaretki i śmietankowego kremu, a całość zwieńczona jest złocistą, chrupiącą bezą. Tego ciasta nie może zabraknąć na imieninach.  

Jeśli nie macie ochoty na skomplikowane wypieki i zastanawiacie się, co można zrobić z malin na szybko, świetnie sprawdzi się szybki placek ucierany. Błyskawiczny deser otrzymamy także, jeśli zapieczemy owoce pod kruszonką. Miłośnikom puszystych ciast polecamy też prosty biszkopt z malinami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne