ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

W sam raz na święta i nie tylko...każda okazja jest dobra aby tego spróbować:)

Dodany przez: katjusza

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • śledzie MATYJAS 8 sztuk
  • majonez mały słoik
  • cebula czerwona 3 sztuki średniej wielkości
  • jajka 3-4
  • ser żółty 30 dkg

Przygotowanie

  1. Śledzie Matyjas namoczyć w mleku bądź wodzie ok. 1 godz.;
  2. Misę wysmarować majonezem taką grubszą warstwę, potem wyłożyć śledzie pokrojone w większe kawałki (kwadraty);
  3. Na to wrzucić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę;
  4. Do miseczki zetrzeć ser żółty (połowę tego co mamy) i jajka na twardo (wcześniej ugotowane), na najdrobniejszej tarce, dodać majonezu, aby utworzyła się masa; wyłożyć to na na cebulę;
  5. Na górę posypać starty żółty ser na grubych oczkach.
  6. Wstawić do lodówki tak z 5-6 godzin przed podaniem na stół, żeby się przegryzło:)
ryby wigilia przekąska kolacja Święta śledzie pod pierzynką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze