Sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami i jajkiem na twardo

Kolejna wariacja ze śledziami w roli głównej. Sałatka śledziowa z ziemniakami, buraczkami i fasolką będzie strzałem w dziesiątkę na świąteczny stół. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje po schłodzeniu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych korzennych à la matias
  • po 2–3 ugotowane: kartofle, marchewki, buraczki, jajka na twardo
  • 2 cebule
  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • majonez
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami i jajkiem na twardo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety dokładnie osączamy z zalewy, próbujemy kawałek – jeśli są za słone, można je namoczyć w zimnej wodzie, 30 min powinno wystarczyć.
  • Gotowe śledzie kroimy w paski. Warzywa i jajka kroimy w kostkę, cebule w piórka, a następnie razem mieszamy z fasolą i śledziami.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, mieszamy z majonezem i posiekaną natką. Przed podaniem sałatka powinna się chłodzić przynajmniej przez 3 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy