Sałatka śledziowa z ziemniakami
Kolejna wariacja ze śledziami w roli głównej. Sałatka śledziowa z ziemniakami, buraczkami i fasolką będzie strzałem w dziesiątkę na świąteczny stół. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- 1/2 kg filetów śledziowych korzennych à la matias
- po 2–3 ugotowane: kartofle, marchewki, buraczki, jajka na twardo
- 2 cebule
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- sól, pieprz, sok z cytryny
- majonez
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Filety dokładnie osączamy z zalewy, próbujemy kawałek – jeśli są za słone, można je namoczyć w zimnej wodzie, 30 min powinno wystarczyć.
- Gotowe śledzie kroimy w paski. Warzywa i jajka kroimy w kostkę, cebule w piórka, a następnie razem mieszamy z fasolą i śledziami.
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, mieszamy z majonezem i posiekaną natką. Przed podaniem sałatka powinna się chłodzić przynajmniej przez 3 godz.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Komentarze