Sałatka śledziowa z ziemniakami

Kolejna wariacja ze śledziami w roli głównej. Sałatka śledziowa z ziemniakami, buraczkami i fasolką będzie strzałem w dziesiątkę na świąteczny stół. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg filetów śledziowych korzennych à la matias
  • po 2–3 ugotowane: kartofle, marchewki, buraczki, jajka na twardo
  • 2 cebule
  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • majonez
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Filety dokładnie osączamy z zalewy, próbujemy kawałek – jeśli są za słone, można je namoczyć w zimnej wodzie, 30 min powinno wystarczyć.
  2. Gotowe śledzie kroimy w paski. Warzywa i jajka kroimy w kostkę, cebule w piórka, a następnie razem mieszamy z fasolą i śledziami.
  3. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, mieszamy z majonezem i posiekaną natką. Przed podaniem sałatka powinna się chłodzić przynajmniej przez 3 godz.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
sałatka śledziowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy