Schwarzwälder torte

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 470 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Schwarzwälder torte

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10 dag stopionego masła
  • 4 jajka
  • 10 łyżek (15 dag) miałkiego cukru
  • 3 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki tortowej (krupczatki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • tłuszcz do formy
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 45 dag wiśni ze spirytusu
  • 6 łyżek (6 dag) cukru pudru
  • po 1/4 szklanki wiśniówki i soku wiśniowego
  • cukier waniliowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Wiśniowy tort ze Szwarcwaldu - Niemcy
  2. Ciasto: żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie wymieszać ze stopionym masłem.
  3. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piec 15 minut w temp. 190°C. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 min w piekarniku, wystudzić. Przekroić poziomo na trzy równe części.
  4. Blaty ciasta ponakłuwać widelcem, następnie nasączyć wiśniówką wymieszaną z sokiem.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 1/3 rozsmarować na pierwszym krążku, ułożyć osączone wiśnie (kilkanaście odłożyć do dekoracji), przykryć drugim krążkiem, nałożyć krem i wiśnie, przykryć trzecim i całość posmarować pozostałą śmietaną.
  6. Czekoladę zetrzeć na duże wiórki. Wierzch i boki obficie osypać wiórkami czekolady i przybrać odłożonymi wiśniami (w sezonie najlepiej świeżymi).
  7. Tort będzie najsmaczniejszy, gdy podamy go tuż po przyrządzeniu. Krążki ciasta można upiec wcześniej, ale śmietana musi być świeżo ubita i mieć zwartą konsystencję.
deser Tort desery wiśniówka niemcy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze