TORT WĘGIERSKI

JEST TO PYSZNE CIASTO PRZEDEWSZYSTKIM DLA DOROSŁYCH, PONIEWAŻ ROBI SIĘ GO Z ALKOHOLEM.

Dodany przez: wiola

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • Upiec biszkopt z 6 jaj dodac 3 łyzki kakao.
  • Biszkopt nasączyc wódką i przekroic na dwie części.
  • Świeże wiśnie można zalac dzień wcześniej wódką lub spirytusem
  • MASA:
  • 6 żółtek
  • 2 kostki masła
  • 2 szkl. cukru
  • Utrzec wszystko razem.
  • 2 galaretki różnych kolorów rozpuścic każdą w szklance wody, przelac do talerza, a gdy zastygną pokroic w grubą kostkę.
  • Rozpuścic w 1 szkl. wody 5 łyżek żelatyny - ostudzic.
  • Do utartej masy dodac najpierw 2 kieliszki wódki potem wiśnie, żelatynę i na końcu pokrojoną galaretkę- szybko wymieszac!
  • Na jedną warstwę biszkoptu wylac masę, przykryc druga warstwą biszkoptu i na wierzch polac
  • polewą!

Przygotowanie

  1. 3
deser ciasto TORT WĘGIERSKI
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze