Tort kawowy

Tort kawowy to istny rarytas dla miłośników kawy. Istnieje wiele sposobów na wspaniały tort kawowy. Przepisy mogą zawierać orzechy, czekoladę lub wiśnie. Niekiedy spotyka się tort kawowy z mascarpone. My proponujemy szybki tort kawowy na bazie wcześniej przygotowanych biszkoptów. Krem kawowy jest aromatyzowany rumem, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Pyszny tort kawowy może zostać zaserwowany na urodziny, imieniny lub spotkania w rodzinnym gronie. Oto niezawodny przepis na tort kawowy.

tortyDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
260.00 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-domowy-budyn-1.Tort kawowy – przepis:
    Aby przygotować tort kawowy należy na początek wymieszać proszek budyniowy z 1/2 szklanki mleka. Następnie pozostałe mleko zagotować z łyżką kawy i cukrem i dodać rozrobiony budyń. Potem trzeba zagotować stale mieszając, aby nie było grudek. Potem trzeba masę wystudzić i wymieszać.
  • maslo-iStock2.Masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać masę kawową. Następnie krem należy odstawić do lodówki, aby stężał. Napar kawy wymieszać z rumem, nasączyć biszkopty i przełożyć kremem. Tort kawowy należy cienko posmarować kremem po wierzchu i bokach. Na wierzchu tortu zrobić widelcem wzorek i posypać pozostałym proszkiem kawowym. Tort kawowy należy wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kalorie: 260.00

Porady

Tort kawowy zawiera w przepisie:

  • biszkopt 3-warstwowy kakaowy 450 g
  • 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej

Aby tort kawowy miał wyjątkowy, odświętny wygląd warto podawać go na eleganckiej zastawie z porcelany. Dobór wzorów i kształtów talerzy sprawi, że deser będzie zapamiętany jako ważne zakończenie spotkania. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem kawowy do tortu?

Tort kawowy można przygotować w różny sposób. Krem kawowy najczęściej przygotowywany jest na bazie mascarpone, masła, zmielonych orzechów, kakao lub gęstego kremu budyniowego. Krem kawowy do tortu na bazie budyniu należy zrobić z mniejszej ilości mleka, aby był gęstszy. Można także krem budyniowy zagęścić dodatkiem gęstego jogurtu greckiego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy