4.41 (182)
Sałatka grecka to proste połączenie pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta. Jest pyszna, lekka, zdrowa i kolorowa. Wystarczy dodać do niej oregano i polać ją oliwą z pierwszego tłoczenia, żeby wydobyć pełnię aromatu ze świeżych, jakościowych składników. Świetnie sprawdzi się na imprezę na świeżym powietrzu, drugie śniadanie lub kolację. Pokazujemy, jak powstaje tradycyjna sałatka grecka. Przepis nie sprawi nikomu trudności.
pomidor 300 g
ogórek 180 g
czerwona cebula 40 g
feta 200 g
oliwki 40 g
oliwa z oliwek 50 ml
oregano 5 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Myjemy i osuszamy pomidory. Przepoławiamy je i usuwamy szypułkę. Dzielimy miąższ na ósemki (lub ćwiartki, jeśli warzywo nie jest zbyt duże). Zielony ogórek (wąż lub gruntowy) myjemy. Skórkę zostawiamy. Dzięki niej sałatka grecka będzie miała więcej koloru, a poza tym kryje się w niej bogactwo błonnika i antyoksydantów. Kroimy ogórek w dosyć grube półplasterki. Cebulę (najlepiej czerwoną, może być też szalotka) obieramy i siekamy w cienkie piórka.
foodie.by.bb
Dzielimy fetę na cztery plastry. Warto użyć specjalnej krajalnicy z drucikiem, żeby precyzyjnie podzielić kostkę, ale sprawdzi się też ostry nóż maczany w gorącej wodzie. Zwróćmy uwagę na rodzaj sera, jaki ma wylądować w sałatce. Najlepiej wykorzystać prawdziwą grecką fetę, która jest bardziej krucha niż naśladujące ją, kremowe produkty na kanapkę.
foodie.by.bb
Wkładamy do salaterek (z podanych składników powstaną 4 porcje) pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oliwki (najlepiej kalamata, ale mogą być też te, które mamy pod ręką – czarne lub zielone). Oprószamy warzywa solą i świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem. Delikatnie mieszamy, żeby wszystkie elementy przykryły się przyprawami.
foodie.by.bb
Wlewamy oliwę do miseczki. Wybierzmy produkt jak najlepszej jakości, z pierwszego tłoczenia, o wyraźnym smaku. Dodajemy oregano. Mieszamy. Możemy zrobić sos do sałatki greckiej z wyprzedzeniem, żeby oliwa przeszła aromatem ziół. Do tej prostej kompozycji pasuje też bazylia, rozmaryn lub tymianek. Układamy tabliczkę fety na szczycie sałatki. Polewamy całość dressingiem.
foodie.by.bb
Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem może być podawana jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Ponieważ jest lekka i świeża, dobrze łączy się z daniami z grilla, szczególnie z drobiem i rybami. Pasują do niej na przykład tradycyjne souvlaki lub filet z łososia z masłem ziołowym. Jeśli grecka sałatka ma nam posłużyć za szybki, prosty lunch, podajmy ją z lekko podpieczonym chlebkiem pita.
foodie.by.bb
Porady
- Jeśli nie mamy akurat pod ręką zwyczajnych pomidorów (najlepiej sprawdzi się odmiana bawole serce), możemy wykorzystać pomidorki koktajlowe, które wystarczy przekroić na pół.
- Mimo że przepis na sałatkę grecką uwzględnia oliwki, to da się z nich całkowicie zrezygnować. Możemy zastąpić je kaparami, korniszonami, marynowanymi sercami karczochów lub kiszonymi cytrynami. W ten sposób stworzymy własną wariację na temat tego klasycznego dania.
- Tradycyjna sałatka grecka z fetą to przede wszystkim jakościowe składniki. Kiedy używamy mięsistych pomidorów, świeżego, chrupiącego ogórka i prawdziwego greckiego sera, nie musimy się obawiać, że kompozycja będzie miała za mało smaku. Wystarczy skropić ją dobrą oliwą. Alternatywnie można jednak wykorzystać sos balsamiczny lub winegret.
Niewiele jest tak prostych i uniwersalnych kompozycji jak tradycyjna sałatka grecka. Składniki podstawowe to tylko pomidory, ogórek i oliwki. Chociaż puryści kulinarni mogą oponować, potrawę można urozmaicić różnymi dodatkami. Pasują do niej na przykład:
Wierzch sałatki greckiej warto posypać przed podaniem pestkami, nasionami lub orzechami. Nie tylko zdobią danie, ale są też źródłem zdrowych tłuszczów. Nadają się na przykład ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam lub czarnuszka. Żeby posiłek był bardziej treściwy, sałatkę grecką można podać z grzankami lub bagietką czosnkową.