Sałatka z roszponką

Przygotowanie: 25 mi­nut Porcja: 160 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka z roszponką

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • po 2 pomidory żółte i czerwone
  • czerwona cebula
  • 1/2 pęczka roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, pokroić w plastry.
  2. Roszponkę umyć, rozdzielić listki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  4. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, zdjąć, osączyć z tłuszczu.
  5. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  6. Szczypiorek drobno pociąć nożyczkami.
  7. W płaskim naczyniu ułożyć pomidory, dodać roszponkę, cebulę, czosnek, całość posypać sezamem. Z octu, szczypty soli, pieprzu, i oliwy utrzeć sos i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem.
  8. NASZA RADA:Pomidory pokrojone na sałatkę skrop jak najszybciej oliwą lub sosem na bazie oliwy, a zapobiegniesz utlenianiu się witaminy C.
sałatki sałatka pomidory roszponka szczypiorek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze