Pulpety w sosie koperkowym

Ocena:

4.03 (443)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad. Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a także podawać z różnymi dodatkami. Kopytka, ziemniaki czy ryż – pulpeciki w sosie koperkowym będą świetnie smakować z każdym z nich. Pyszne pulpety w sosie koperkowym przygotujesz na obiad bez najmniejszych trudności – zwłaszcza mając sprawdzony przepis na pulpeciki dla dzieci w sosie koperkowym. Oto on!

Składniki:

  • mięso mielone  500 g

  • jajka  2 szt.

  • bułka  1 szt.

  • bulion drobiowy  1 l

  • koperek  1 pęczek

  • śmietana 30%  250 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • czosnek granulowany  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

  • kolendra  1 szczypta

  • tymianek  1 szczypta

  • rozmaryn  1 szczypta

  • chili  1 szczypta

  • ziele angielskie  1 szczypta

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerstwą, pszenną bułkę namaczamy w wodzie bądź mleku. Mięso mielone na pulpety mieszamy z jajkiem i przyprawami (przyprawy dodajemy według uznania). Namoczoną bułkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej lepić zwarte pulpeciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka bądź wilgotna, dodajemy odrobinę bułki tartej. Ulepione pulpeciki powinny być nieco większe od orzecha włoskiego.

    pulpety-w-sosie-koperkowym-skladniki
  • Krok 2:

    Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego ulepione pulpety. Gotujemy je przez kilka minut. Gdy pulpeciki będą już miękkie, wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerzyk.

    pulpety-w-sosie-koperkowym-przygotowanie
  • Krok 3:

    Przygotowujemy sos koperkowy do pulpecików. Myjemy koperek i drobno go siekamy. Do śmietany dolewamy pół chochelki ciepłego bulionu i mieszamy do momentu, aż śmietana będzie jednolita (bez grudek). Później dolewamy jeszcze chochlę bulionu, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dopiero wtedy wlewamy całość do pozostałego w garnku bulionu. Dorzucamy posiekany koperek i gotujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Do garnka z sosem koperkowym wkładamy ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę podgrzewamy.

    pulpety-w-sosie-koperkowym-przepis

Porady

  • Dzięki namoczonej w mleku lub wodzie bułce, pulpety będą miękkie i soczyste. Na 0,5 kg mięsa wystarczy jedna bułka - możesz dodać mniej, jeśli już samo mięso mielone jest dość wilgotne. Ewentualnie bułkę możesz zastąpić startymi ziemniakami.
  • Jeśli pulpety w sosie preferujesz w wersji ostrzejszej, do mięsa mielonego dodaj posiekaną w kostkę surową lub lekko zrumienioną cebulę.
  • Sos koperkowy możesz wykorzystać nie tylko do pulpetów. Będzie również pysznym dodatkiem do jaj ugotowanych na twardo bądź sztuki mięsa (np. filetu z kurczaka czy indyka).
  • Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, a także (w lżejszej wersji) indyczego. To ostatnie to szczególnie dobry pomysł na pulpeciki dla dzieci w sosie koperkowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać pulpety w sosie koperkowym?

Pulpety w sosie koperkowym to danie, które możesz podać na wiele sposobów. Będą świetnie smakować zarówno z ziemniaczanym puree, jak i ziemniakami z wody, kaszą gryczaną lub ryżem. Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym dobrze wypadną również z kluskami śląskimi, kopytkami czy gotowanymi na parze pampuchami

Jaka surówka do pulpetów w sosie koperkowym?

Jako, że pulpeciki w sosie koperkowym mają już w składzie śmietanę, warto postawić na lżejszą surówkę. Marchewka starta z jabłkiem, siekana kapusta z porem i marchewką bądź nawet ogórek kiszony lub małosolny będą się smacznie komponować z pulpecikami w sosie koperkowym. Zdecydowanie polecamy taki dobór warzyw, jeśli robimy pulpeciki dla dzieci w sosie koperkowym.

Co zrobić, żeby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję?

Pulpeciki w sosie koperkowym przygotowujemy podobnie jak klasyczne kotlety mielone. Aby nie rozpadały się w trakcie gotowania i były odpowiednio zwarte, musimy pamiętać o kilku istotnych krokach. Przede wszystkim, mięso na pulpety nie powinno być mielone w blenderze na gładką masę. Z takiego mięsa nie uda nam się zrobić dobrych pulpecików, zdecydowanie lepiej jest mielić mięso w maszynce do mielenia bądź poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Ważnym składnikiem udanych pulpecików jest czerstwa, pszenna bułka. Dzięki niej pulpety w sosie koperkowym będą miękkie i pulchne. Efekt? Delikatne pulpety - idealne dla dzieci, a nawet niemowlaków.

Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne