Pulpety w sosie koperkowym

PROSTY, SZYBKI I SMACZNY OBIADEK DLA KAŻDEGO!

Dodany przez: nino

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 30 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • PULPETY:
  • 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO (WIEPRZOWE, WIEPRZOWO-WOŁOWE LUB MIELONKA INDYCZA)
  • 1-2 JAJA
  • BUŁKA TARTA
  • SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO, SUSZONA NATKA PIETRUSZKI
  • EWENTUALNIE CEBULA
  • SOS:
  • 1 LITR WODY
  • KOSTKA ROSOŁOWA (ROSÓŁ LUB BULION)
  • DUŻY PĘCZEK KOPERKU
  • 250 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ (30%)
  • SÓL

Przygotowanie

  1. MIĘSO MIELONE DOKŁADNIE WYMIESZAĆ Z JAJKIEM I PRZYPRAWAMI, WEDŁUG UZNANIA (MOŻNA DODAĆ RÓWNIEŻ DROBNO POKROJONĄ CEBULKĘ SUROWĄ LUB PRZESMAŻONĄ – WERSJA OSTRZEJSZA) I Z BUŁKĄ TARTA – ILOŚĆ ZALEŻY OD WILGOTNOŚCI MIĘSA, TAK ABY ŁATWO MOŻNA BYŁO KULECZKI (PULPETY) TROSZKĘ WIĘKSZE NIŻ ORZECH WŁOSKI, KULECZKI WRZUCAMY NA GORĄCY BULION (ZROBIONY WEDŁUG PRZEPISU Z KOSTKI ROSOŁOWEJ) LUB ROSÓŁ (KTÓRY ZOSTAŁ Z POPRZEDNIEGO DNIA).
  2. W MIĘDZYCZASIE DROBNO SIEKAMY UMYTY KOPEREK.
  3. UGOTOWANE PULPETY WYCIĄGAMY Z WYWARU.
  4. 2 ŁYŻKI MĄKI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPTĄ SOLI I ZALEWAMY CHOCHELKĄ GORĄCEGO BULIONU. WLEWAMY DO RESZTY BULIONU I GOTUJEMY. JAK WYWAR ZGĘSTNIEJE DODAJEMY KOPEREK I SOLIMY DO SMAKU.
  5. NASTĘPNIE DO SOSU WKŁADAMY PULPETY I PODGRZEWAMY (JUŻ NIE GOTUJEMY).
  6. PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI – PUREE.
  7. PULPETY DROBIOWE BEZ DODATKU CEBULI SĄ IDEALNE M.IN. DLA OSÓB Z CHOROBĄ WRZODOWĄ ŻOŁĄDKA.
  8. SOS KOPERKOWY MOŻEMY RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ DO JAJ UGOTOWANYCH NA TWARDO LUB SZTUKI MIĘSA DROBIOWEGO (UGOTOWANY FILET Z KURCZAKA LUB INDYKA).
  9. SMACZNEGO :)
mięso obiad dla dzieci sos klopsiki mielone sos koperkowy pulpety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze