Cielęcina w koperkowym sosie

Ocena:

4.54 (166)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Nietrudne, ale eleganckie danie

Składniki:

  • 40 dag cielęciny bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 starty ząbek)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki krupczatki

Cielęcina w koperkowym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, posypać połową mielonego czosnku i majeranku.
  • W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i masło, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu aż się zrumienu.
  • Zalać wrzątkiem, dodać resztę czosnku i majeranku, oraz cebulkę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą i wlać do wrzącej potrawy.
  • Do zagotowanej potrawy dodać śmietanę, sól , pieprz, oraz koperek, wymieszać. Podawać z puree ziemniacznym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne