Ciasto na maślance

Ocena:

4.32 (163)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto na maślance z owocami to jeden z łatwiejszych wypieków, jakie można zrobić. My proponujemy wersję z truskawkami, ale można je zamienić na inne dowolne owoce. Popularnym dodatkiem są maliny, jagody, borówki i wiśnie. Odpowiednie będą świeże, mrożone lub z kompotu. Całość wieńczy pyszna, słodka i chrupiąca kruszonka. Wielbiciele większej ilości słodkości mogą wierzch ciasta na maślance oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • maślanka  250 ml

  • olej  125 ml

  • mąka pszenna  540 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • cukier waniliowy  17 g

  • cukier  250 g

  • masło  100 g

  • cukier puder  50 g

  • owoce  500 g

Ciasto na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do miski przesiewamy 390 g mąki (typ 500 lub 450) i proszek do pieczenia. Dosypujemy 150 g białego cukru i waniliowego. Ostrożnie mieszamy łyżką do połączenia składników. 

    ciasto na maślance - suche składniki
  • Krok 2:

    Do drugiej miski wlewamy naturalną maślankę i olej (np. słonecznikowy lub rzepakowy), wbijamy też jajka. Mieszamy rózgą kuchenną (lub mikserem) aż masa będzie jednolita.

    ciasto na maślance - mokre składniki
  • Krok 3:

    W oddzielnej misce przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy do niej mąkę, cukier. Wkrajamy też kostki mocno schłodzonego masła. Wyrabiamy aż powstaną drobne grudki. Można ją wsadzić do lodówki na czas wykonywania pozostałych etapów.

    ciasta na maślance
  • Krok 4:

    Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, mieszamy po każdej porcji, drewnianą łyżką lub szpatułką. Foremkę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie ją natłuszczamy masłem. Przelewamy do niej masę. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z truskawek zdejmujemy szypułki, owoce dokładnie i delikatnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli będą mokre, puszczą za dużo soku. Układamy je równomiernie na masie z maślanką - mogą być w całości (zwłaszcza, jeśli nie są zbyt duże), można je też pokroić na mniejsze kawałki. 

    Truskawki możemy zastąpić innymi owocami, latem będą do tego najlepsze maliny, jagody i borówki.

    ciasto na maślance z truskawkami
  • Krok 5:

    Ciasto na maślance z owocami posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Owoce powinny być zakryte tak dobrze, jak to możliwe (jeśli to się nie uda, nic się nie stanie).

    ciasto na maślance z kruszonką
  • Krok 6:

    Ciasto na maślance przekładamy do piekarnika na około 50 minut lub do suchego patyczka. Nie sprawdzamy jednak wcześniej niż w 40-45 minucie. Gotowe wyjmujemy z pieca, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto na maślance można na koniec oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.

    ciasto na maślance

Porady

  • Placek na maślance możemy upiec również w tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Zamiast oleju możemy dodać roztopione i przestudzone masło.
  • Do masy na ciasto świetnie pasuje dodatek wanilii. Jeśli lubimy taki aromat, wystarczy dodać 5 kropli ekstraktu.
  • Świeże owoce możemy zastąpić domowymi przetworami, np. konfiturą z wiśni lub dżemem truskawkowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placek na maślance – popularne warianty

Ciasto na maślance jest uniwersalną bazą do wypieków z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje w następujących kompozycjach:

  • ciasto na maślance z rabarbarem – łodygi obieramy i kroimy na plasterki, jak w przepisie na ciasto z rabarbarem i kruszonką,
  • maślankowy placek z jabłkami – możemy je pokroić w kostkę lub plasterki oraz posypać cynamonem, jak w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką,
  • ciasto z owocami leśnymi – maliny, jeżyny czy jagody myjemy krótko pod bieżącą wodą tuż przed dodaniem do ciasta,
  • placek ze śliwkami – myjemy je, wycieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki,
  • ciasto maślankowe z porzeczkami – warto je wymieszać z cukrem, ponieważ są bardzo kwaśne, dodajemy je bez ogonków,
  • placek na maślance bez owoców – placek na maślance jest smaczny również w wersji z samą kruszonką.

Wszystkie owoce (rabarbar również) przed położeniem na ciasto oprószamy mąką. Dzięki temu nie opadną na dno placka.

Placek na maślance fit

W wersji dietetycznej możemy przygotować ciasto na maślance z dodatkiem mąki razowej lub na bazie kaszy manny. W drugim przypadku kaszę zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Następnie mieszamy ją z jajkami i proszkiem do pieczenia. Zamiast cukru dodajemy syrop klonowy, ksylitol, miód lub syrop z agawy. Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy zdrową kruszonką, np. z płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów lub otrąb.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne