Rafaello na biszkopcie

Rafaello palce lizać.

Dodany przez: Danusia19671

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

Składniki

  • jajka 9 szt
  • mąka szymanowska 2 szkl
  • cukier 2 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżek płaskich
  • ocet 10% 1 łyżka płaska
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • śmietana kremówka 36% 0,5 litra
  • śnieżka 2 torebki
  • czekolada biała z Biedronki 2 szt
  • wiórki kokosowe 200 dag
  • alkohol do nasączenia ciasta
  • aromat rumowy do zapachu

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
  2. Ubić białka z cukrem na sztywno.
  3. Do ubitej piany dodać żółtka i ocet.
  4. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  5. Ciasto piec 30 minut w 175 stop.
  6. KREM
  7. Czekolady rozpuścić na parze.
  8. Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.
  9. Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.
  10. Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto
  11. I znowu nasączony biszkopt+krem, posypać wiórkami.
czekolada deser mąka jaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze