Rafaello na biszkopcie

Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Kokosowe ciasto zdobyło ogromną popularność, przez co powstało wiele wariacji na temat tego przepisu. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem tego kultowego kokosowego ciasta.

Ciastaciasto kokosoweDeseryrafaello

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 275 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-10010071821.Białka z cukrem ubić na sztywno, następnie do ubitej piany dodać żółtka i ocet. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
  • iStock-12530199492.Czekolady rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą. Gdy krem będzie już gęsty wsypać wiórki kokosowe (trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta). Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto, następnie znowu nasączyć biszkopt, ponownie posmarować kremem i na końcu posypać na wierzchu wiórkami.

Porady

Spód idealny – biszkopt czy ciasteczka?

Upieczenie idealnego biszkoptu to nie lada wyzwanie, dlatego przygotowując ciasto rafaello na biszkopcie najlepiej korzystać ze sprawdzonego przepisu. Jeśli nie chcemy spędzać w kuchni wiele czasu, możemy zdecydować się na ekspresowe rafaello. Najłatwiejszą wersją będzie rafaello na herbatnikach. Równie pysznym i szybkim rozwiązaniem jest ciasto rafaello na krakersach. To znacznie łatwiejsze, a równie pyszne wariacje na temat tego przepisu, które zawsze się udają i każdy sobie z nimi poradzi.

Krem doskonały, czyli czym przełożyć rafaello?

Ciasto rafaello na biszkopcie z budyniem, kremem czy z bitą śmietaną? Każda z tych wersji jest równie pyszna i doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Wybór zależy więc od naszych preferencji. Jeśli lubimy większy poziom słodyczy, postawmy na rafaello z kremem z białej czekolady, karpatkowym lub budyniowym. Z kolei dla fanów nieco mnie słodkich wypieków, najbardziej posmakuje ciasto rafaello z mascarpone. 

Z czym podać ciasto rafaello?

Ciasto rafaello jest przepyszne samo w sobie, ale będzie jeszcze bardziej smakowite, jeśli udekorujemy je na wierzchu dodatkami. Gotowy wypiek można ozdobić ulubionymi owocami lub świeżą miętą. My najbardziej polecamy pachnące latem ciasto rafaello z truskawkami, a także nieco bardziej cierpkie rafaello z malinami. Jeśli natomiast przygotowujemy rafaello poza sezonem na świeże owoce, świetnie sprawdzą się też puszkowane owoce w syropie. Najlepszym wyborem w sezonie zimowym będzie ciasto rafaello z brzoskwiniami. 

Notka redakcyjna

Inne wersje smakowe ciasta rafaello

Chociaż ciasto rafaello to zdecydowanie przewaga smaku i aromatu kokosa, możemy wzbogacić je różnymi dodatkami, które doskonale pasują do tego deseru. Jedną z najpopularniejszych wersji jesr rafaello orzechowe. Jaki orzech wybrać do rafaello? Najlepiej sprawdzą się migdały, ale z powodzeniem możemy wykorzystać też orzech laskowy lub orzechy włoskie, aby nieco przełamać słodki smak rafaello. Dobrym połączeniem okazuje się rafaello z alkoholem. Już niewielka dawka ulubionego wysokoprocentowego napoju zdecydowanie zmienia charakter ciasta, dlatego zdecydowanie warto spróbować rafaello z adwokatem, rumem lub likierem. Jeśli macie w domu nieco bardziej zaopatrzony barek,  wypróbujcie też rafaello z blue curacao, czyli z niebieskim syropem barmańskim. Dla fanów bardzo słodkich wypieków, z pewnością posmakuje też lekko karmelowe rafaello z kajmakiem lub chrupiące rafaello z bezą.

Ciasto rafaello inaczej

Ciasto rafaello na biszkopcie to tylko jeden z dostępnych w sieci przepisów na kokosowy wypiek. Równie dużą popularnością cieszą się rafaello na herbatnikach, rafaello z krakersami, rafaello bez pieczenia czy kulki rafaello. Znanym i lubianym przepisem jest także rolada rafaello, czyli biszkopt rafaello, ale w formie zwiniętego rulonu. To połączenie smakowe świetnie sprawdza się też w eleganckich tortach kokosowych. Wiele cukierni w swoich ofertach proponuje tort rafaello na biszkopcie, a na weselach i imprezach coraz częściej pojawia się też tort rafaello bezowy. Ciasto rafaello bez problemu zamienimy też na wersję wegańską, rezygnując z jajecznego biszkoptu, a zastępując go na przykład kaszą. Najpopularniejszą roślinną wersją tego przepisu jest rafaello z kaszy jaglanej.

Ochudzony przepis, czyli fit rafaello

Podstawowy przepis na ciasto rafaello możemy nieco odchudzić, przyrządzając wersję fit. Dietetyczne rafaello, zamiast kremu budyniowego czy serka mascarpone bazuje na chudym twarogu. W tym przepisie rezygnujemy też z mąki pszennej na rzecz jej zdrowszych zamienników. Fit rafaello z mąki kokosowej i fit rafaello z odżywki białkowej to dwie najpopularniejsze wersje odchudzonego kokosowego deseru. Można też zdecydować się na dietetyczne rafaello z kaszy manny lub wyczarować rafaello z płatków jaglanych. Mniej znaną recepturą, chociaż równie zdrową i lekką, jest rafaello z wafli ryżowych. 

Rafaello na okrągło, czyli domowe kulki rafaello

Kulki rafaello to najpopularniejszy kokosowy przepis zaraz obok ciasta. Ten przysmak to jeden z ulubionych słodyczy wielu z nas. Jednak czy da się przyrządzić domowe kulki rafaello, aby smakowały tak jak ich paczkowany pierwowzór?  Przepis na kulki rafaello jest niezwykle łatwy i opiera się na kilku prostych składnikach. Takie domowe pralinki bazują na mleku w proszku, serku mascarpone i wiórkach kokosowych. Jako suchej bazy możemy użyć dowolnych chrupiących ciastek. Kulki rafaello z herbatnikami wyjdą równie dobrze, jak te z wafelkami. Jeśli natomiast chcemy uzyskać bardziej miękką i gładką konsystencję, najlepiej będzie przygotować kulki rafaello z kaszy jaglanej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy