Pierogi z truskawkami

Ocena:

4.5 (195)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pierogi z truskawkami polane śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem, to sentymentalne danie, które wielu z nas przypomina smaki dzieciństwa. Aromatyczne i pełne smaku owoce zamknięte w idealnym cieście pierogowym - taka klasyka sezonowych dań musi pojawić się na naszym stole. Jak zrobić pyszne pierogi z truskawkami jak z babcinej kuchni? Zobaczcie najprostszy przepis, który zawsze wychodzi wspaniale!

Składniki:

  • mąka  500 g

  • woda  250 ml

  • jajka  1 szt.

  • truskawki  500 g

  • masło  50 g

  • sól  3 g

  • śmietana  200 ml

  • cukier  30 g

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Możemy je też wyjąć wcześniej wyjąć z lodówki, żeby zmiękło, nie trzeba go wtedy rozpuszczać i studzić. Oprócz tego gotujemy wodę i zostawiamy do wystygnięcia, będzie nam potrzebna lekko ciepła.

  • Krok 2:

    Ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wlewamy masło, dodajemy szczyptę soli, dolewamy wodę. Ciasto mieszamy, a potem zagniatamy ręcznie. Może wyjść lekko klejące i jest to zupełnie normalne. Robimy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

  • Krok 3:

    Truskawki: płuczemy je pod bieżącą, zimną wodą. Usuwamy szypułki. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Wałkowanie ciasta: stolnicę obsypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 części. Pierwszą partię przekładamy na stolnicę, pozostałe przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Wałkujemy ciasto na cienkie płaty - proces powtarzamy z kolejnymi porcjami. Wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.

  • Krok 5:

    Formowanie pierogów: na środek ciasta nakładamy porcję truskawek - mniej więcej tyle, ile zmieści się na łyżeczce. Składamy na pół i sklejamy boki. Robimy falbanki, które wzmocnią łączenie ciasta. Gotowe pierogi z truskawkami odkładamy na bok, przykrywamy je ściereczką, aż do ulepienia wszystkich porcji. Powinno wyjść nam ok. 50 pierogów.

  • Krok 6:

    Gotowanie pierogów: do dużego garnka wlewamy wodę, lekko solimy - doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy porcjami, po około 15 sztuk. Gotujemy na małym ogniu. Mniej więcej po minucie pierogi wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotujemy je jeszcze przez około 4 minuty. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.

  • Krok 7:

    Podanie: gotowe pierogi z truskawkami polewamy śmietaną i posypujemy cukrem. Jemy na ciepło.

Porady

  • Pierogi z truskawkami należy dobrze sklejać, żeby sok z owoców nie wyciekał podczas gotowania. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnych "szczęk" do pierogów, ale świetnie sprawdzi się też zwykły widelec, którym dociśniemy brzegi, tworząc przy okazji piękne wzorki. 
  • Poza sezonem na truskawki można z powodzeniem przygotować pierogi z mrożonymi owocami. Trzeba je jednak wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć.
  • Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, dodajcie do każdego pierożka po listku świeżej mięty. W połączeniu z truskawkami smakuje ona wyśmienicie, a dodatkowo nadaje całemu daniu świeżości. 
  • Pierogi z truskawkami można bez obaw mrozić, dlatego warto przygotować od razu większą porcję i schować część do zamrażarki na później. Ważne, by mrozić je na surowo. 
  • Jeśli truskawki nie są zbyt słodkie można je dodatkowo, po pokrojeniu, obsypać cukrem lub jego zamiennikiem,
  • Osoby, które nie przepadają za daniami z samymi owocami, mogą z powodzeniem przygotować pierogi z truskawkami z serem. Wystarczy przygotować twarożek jak na naleśniki z serem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi z truskawkami - różne przepisy na ciasto

Przepis na ciasto pierogowe można przygotować na kilka sposobów:

  • Najprostsze ciasto na pierogi z truskawkami składa się jedynie z ciepłej wody i mąki. 
  • Kolejna receptura zakłada dodatek jajka.
  • A jeszcze inna ma w składzie masło lub olej.

Co różni wszystkie te ciasta i które warto wybrać? Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie. Dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie nieco twardsze, a kolei tłuszcz nada mu większą elastyczność i sprężystość. Najlepiej więc przetestować różne typy ciasta i wybrać swój ulubiony.

Poza podstawowym ciastem na pierogi, istnieje też wiele wariacji na temat, o różnych smakach, aromatach i kolorach. Jeśli chcecie przygotować smakowe ciasto, dodajcie do niego odrobinę:

  • cukru wanilinowego,
  • szczyptę cynamonu,
  • kilka kropli aromatu o ulubionym zapachu,
  • barwniki spożywcze lub naturalne składniki, które nadadzą pięknego koloru. Jednym z takich naturalnych barwników jest burak. Wystarczy już odrobina soku z tego warzywa, by ciasto nabrało uroczego różowego koloru.
  • kakao - z jego dodatkiem powstanie ciasto na pierogi czekoladowe. Żeby je przygotować, wystarczy wymieszać mąkę z odrobiną kakao.

Czym polać pierogi z truskawkami?

Pierogi z truskawkami i śmietaną to klasyka, którą pamiętamy z kuchni naszych babć. Zwykle podawane wtedy były z rozpuszczonym masłem lub gęstą śmietaną i cukrem, ale to nie jedyny sposób na ich zaserwowanie. Pierogi z truskawkami świetnie smakują także z:

  • jogurtem naturalnym, najlepiej greckim,
  • serkiem homogenizowanym o ulubionym smaku,
  • kleksem z bitej śmietany,
  • odrobiną konfitur,
  • rozpuszczoną czekoladą,
  • z zasmażką na bazie masła i bułki tartej - w ten sposób powstaną pierogi na słodko podane jak kluski leniwe.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne