Choinka z piernika

Ocena:

4.48 (151)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Choinka z piernika 3D nie tylko pięknie wygląda na świątecznym stole, ale też doskonale smakuje. Warto więc zrobić więcej, żeby chociaż jedna została na dekorację. Wspólne rodzinne pieczenie trzeba rozpocząć na ok. 2 tygodnie przed świętami, aby ciasteczka zrobiły się miękkie. Do przygotowania choinki z piernika potrzebnych jest 6 foremek różnej wielkości w kształcie kwiatków lub gwiazdek.

Składniki:

  • masło  120 g

  • miód  200 ml

  • cukier  200 g

  • przyprawa do piernika  30 g

  • mąka  500 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • kakao  15 g

  • sól  2 g

  • jajka  1 szt.

  • białka  1 szt.

  • cukier puder  150 g

Choinka z piernika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika. Mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: do dużej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.

  • Krok 3:

    Zagniatanie ciasta: do mąki dodajemy przestudzone składniki z rondelka. Wbijamy jajko i mieszamy całość szpatułką lub dużą drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 4:

    Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 5:

    Wycinanie pierników na choinkę: ciasto z lodówki przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy je na placek o grubości 3–4 cm. Foremkami wycinamy różnej wielkości gwiazdki lub kwiatki.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasteczka układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 min.

  • Krok 7:

    Lukier: ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Miksujemy przez 5–10 min do uzyskania gęstego białego lukru.

  • Krok 8:

    Choinka z pierników: pierniki układamy jeden na drugim zaczynając od największego do najmniejszego, łącząc je za pomocą lukru. Ostatnią gwiazdkę (lub kwiatek) wbijamy w lukier prostopadle do innych pierników.

Porady

  • Z powyższego przepisu zrobicie 3–4 małe choinki z piernika. Jeśli macie ochotę na więcej, upieczcie ciasteczka z podwójnej porcji.
  • Po 10 minutach możecie śmiało wyjąć pierniczki z piekarnika, nawet jeśli są miękkie. Ciasteczka twardnieją dopiero po ostygnięciu.
  • Jeśli lukier wyszedł wam zbyt rzadki, dodajcie więcej cukru pudru.
  • Warto zrobić domową przyprawę do piernika mieszając ze sobą zmielone: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, ziele angielskie i imbir.
  • Do lukru z białek i cukru pudru, który nazywany jest też lukrem królewskim, możecie dodać ekstrakt z wanilii. Wystarczą 1–2 łyżeczki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Choinka z piernika na święta

Tradycja wypiekania pierników na święta Bożego Narodzenia związana jest z legendą o pewnym cukierniku Bartłomieju. Kiedy na dwa dni przed Wigilią udał się on do piwniczki po ciasto, znalazł tam beczkę, która była pokryta grubą warstwą kurzu. W środku znajdowało się stare wyrobione ciasto, które zachwyciło go aromatem miodu i przypraw korzennych.

Bartłomiej upiekł z ciasta 611 pierników, zawiesił je na choince i poczęstował nimi dzieci. Stąd wziął się zwyczaj obdarowywania bliskich piernikami. A wraz z tą tradycją, zaczęto je dekorować na wiele różnych sposobów.

Choinka z pierników jest doskonała na prezent. Wystarczy ją owinąć celofanem, przewiązać ozdobną wstążką i jest gotowa do wręczenia bliskiej osobie.

Foremki do choinki z piernika

W sklepach można kupić gotowe zestawy foremek do choinki z piernika wykonane z plastiku, blachy lub stali nierdzewnej. Nie potrzebujecie jednak specjalnego zestawu, w zupełności wystarczą zwykłe foremki w kształcie gwiazd lub kwiatków. Mogą być także koła w 5–6 różnych rozmiarach. Na szczycie choinki powinna jednak znaleźć się gwiazdka.

Postawcie na proste klasyczne wzory foremek, bez skomplikowanych szczegółów. Choć choinka z pierników w kształcie śnieżynek może kusić swoją subtelnością, w praktyce jest duża ryzyko, że małe elementy zleją się w jeden większy w czasie pieczenia. Mogą także ukruszyć się podczas przechowywania lub transportu.

Jak udekorować choinkę z piernika?

Do dekoracji można wykorzystać posypkę cukrową w kształcie małych koralików lub pisaki z kolorowym lukrem. Poniżej kilka propozycji:

  • biały i zielony lukier – do połowy lukru królewskiego można dodać zielony barwnik spożywczy. Dwoma kolorami lukru pokrywamy naprzemiennie pierniki, składając z nich choinkę. Można też nałożyć zielony lukier na wszystkie warstwy i tylko krawędzie obrysować białym lukrem,
  • wzory z białego lukru – na środek pierników musimy nałożyć więcej lukru, aby poszczególne piętra dobrze się ze sobą skleiły. Krawędzie możemy ozdobić wzorem w kratkę, paseczki, kropki lub małe gwiazdki,
  • kolorowa posypka – metaliczne cukrowe kuleczki mogą imitować bombki na choince. W podobny sposób możecie ozdobić pierniczki świąteczne, pierniczki orzechowe lub ciasteczka na choinkę.

W podobny sposób możecie ozdobić pierniczki świąteczne, pierniczki orzechowe lub ciasteczka na choinkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne