Piernik ptasie mleczko

Ocena:

3.38 (24)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Piernik ptasie mleczko to łatwy przepis na oryginalny świąteczny deser. Wilgotne ciasto korzenne pokrywa warstewka powideł i delikatna biała pianka, a na wierzchu lśni polewa kakaowa. Dodatkową ozdobą mogą być suszone śliwki lub cukrowe gwiazdki. To doskonałe połączenie intensywnego świątecznego aromatu i subtelności śmietankowego kremu. Podpowiadamy, jak zrobić szybki piernik z ptasim mleczkiem. 

Składniki:

  • mąka pszenna  270 g

  • cukier  125 g

  • masło  155 g

  • miód  200 g

  • śmietana 18%  200 g

  • jajka  3 szt.

  • kakao  35 g

  • przyprawa do piernika  10 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • śmietana 30%  475 ml

  • galaretka krystaliczna  150 g

  • woda  500 ml

  • żelatyna  8 g

  • powidła śliwkowe  120 g

  • suszone śliwki  100 g

Piernik ptasie mleczko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Foremki o wymiarach 22x22 cm lub 18x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, śmietanę 18% i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić piernik z ptasim mleczkiem. 

  • Krok 2:

    Masa: oddzielamy białka od żółtek. Osobno mieszamy suche składniki – przesianą przez sito mąkę pszenną, 15 g kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ucieramy 125 g miękkiego masła ze 100 g cukru, aż stanie się jasne i kremowe. Stopniowo dodajemy żółtka, a następnie miód i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny). Wsypujemy suche składniki i mieszamy je na niskich obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i łączymy je z masą za pomocą szpatułki.    

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę piernikową do foremki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie przykleja się do niego ciasto, możemy je wyjąć i wystudzić (najlepiej na kratce cukierniczej). 

  • Krok 4:

    Przygotowanie spodu: wkładamy piernik z powrotem do foremki wyłożonej folią spożywczą lub rantu. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem będzie też dobrze smakować z dodatkiem innych przetworów, na przykład dżemu porzeczkowego lub pomarańczowego.  

  • Krok 5:

    Ptasie mleczko: rozpuszczamy 2 opakowania galaretki krystalicznej (na przykład o smaku truskawkowo-waniliowym, winogronowym lub cytrynowym) w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy 400 ml śmietany 30 lub 36% (pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona) na puszysty, sztywny krem. Cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Umieszczamy ptasie mleczko na pierniku. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (czas chłodzenia ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). 

  • Krok 6:

    Polewa: wlewamy do rondelka pozostałą śmietanę kremówkę. Dodajemy 20 g kakao, 25 g cukru i 30 g masła. Powoli podgrzewamy, żeby rozpuścić wszystkie składniki. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, po czym wlewamy do rondelka. Dzięki niej polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt. Podczas krojenia ciasta nie będzie brudzić białej pianki. Dokładnie mieszamy składniki kakaowego kremu i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. 

  • Krok 7:

    Dekoracja: pokrywamy schłodzony piernik ptasie mleczko polewą. Ozdabiamy suszonymi śliwkami. Wierzch deseru możemy także posypać gwiazdkami cukrowymi lub jadalnym złotem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne