Pierniczki na Święta Bożego Narodzenia

Pierniczki są zawsze miękkie, można je jeść od razu, nie trzeba wyczekiwać aż zmiękkną...

Dodany przez: syma

Pierniczki na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ½ l maślanki razem zmieszać i gotować chwilkę
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg cukru – w małym rondelku zrobić karmel, dodawać do niego powoli wcześniej
  • zagotowaną maślankę ( powoli, może kipieć)
  • ½ kostki margaryny
  • ½ kostki smalcu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie przypraw do pierników

Przygotowanie

  1. Margarynę i smalec roztopić, ostudzić, dodać do masy karmelowej. Jajka roztrzepać i dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić dobrze ciasto, wstawić na 1 cały dzień do lodówki. Następnego dnia wycinać pierniczki na grubość 0,5 cm. Piec w temperaturze
  2. 190 C.
  3. Pierniczki od zaraz są gotowe do pałaszowania
miód deser Święta maślanka przyprawa korzenna gwiazdka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze