Agnieszka Pietroń

Pieczony naleśnik

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pieczony naleśnik zwany również dutch baby to wspaniały pomysł na lekkie, słodkie śniadanie. Przygotujemy go w prosty sposób w niecałe 30 minut. Wystarczy połączyć kilka składników, wylać ciasto na rozgrzaną patelnię żeliwną i upiec w piekarniku. Pieczony naleśnik rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców oraz cukru pudru.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • masło klarowane  30 g

  • mleko  125 ml

  • mąka pszenna  80 g

  • cukier  10 g

  • truskawki  50 g

  • borówki  50 g

  • cukier puder  20 g

Pieczony naleśnik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: żeliwną patelnię wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200°C. Owoce myjemy i osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie kroimy je na pół.

  • Krok 2:

    Ciasto: jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, mąkę pszenną oraz cukier. Całość miksujemy do momentu, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Wyjmujemy z piekarnika żeliwną patelnię, nakładamy masło i rozprowadzamy je po całej powierzchni, aż się roztopi. Następnie wylewamy na nie surowe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 20 minut.

  • Krok 3:

    Pieczony naleśnik: dekorujemy go świeżymi owocami oraz posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Pieczony naleśnik rewelacyjnie smakuje również z dodatkiem domowej nutelli, masła orzechowego, bitej śmietany bądź dżemu. Niektórzy polewają go miodem lub syropem klonowym. Poza tym deser ten wspaniale komponuje się nie tylko z owocami, ale także prażonymi orzechami.
  • W wersji bezglutenowej polecamy zamiast mąki pszennej użyć jaglanej, kukurydzianej bądź gryczanej. Świetnie sprawdzi się tutaj gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy na półkach sklepowych.
  • Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym. Nada on naleśnikom delikatnej, karmelowej nuty i pięknego złotego koloru. Jeśli zależy nam na składniku o niskim indeksie glikemicznym, warto sięgnąć po ksylitol bądź erytrytol. Ponadto niektórzy pomijają dodatek cukru lub innej substancji słodzącej.
  • Zamiast masła klarowanego możemy użyć oleju roślinnego np. kokosowego. Najlepiej sprawdzi się tutaj tłuszcz o wysokim punkcie dymienia – przeznaczony do smażenia w wysokiej temperaturze.
  • Naleśniki z powodzeniem przygotujemy także na słono. W takim wypadku nie wzbogacamy ich o cukier. Dodajemy do ciasta tylko szczyptę soli. Gotowe danie możemy podać w towarzystwie serka śmietankowego, pomidorków koktajlowych, wędzonego łososia lub wędliny. W takim wydaniu potrawa stanowi świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na kolację i obiad. To ciekawa propozycja dla wszystkich fanów wytrawnych naleśników.
  • Weganie zamiast jajek dodają siemię lniane połączone wcześniej z niewielką ilością wody. Natomiast mleko krowie zamieniają na napój roślinny np. kokosowy, owsiany lub sojowy. Warto dodać także trochę aquafaby, czyli płynu z gotowanej ciecierzycy. Składnik ten sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo puszyste.
  • Zamiast truskawek oraz borówek możemy użyć innych świeżych owoców. Deser rewelacyjnie smakuje posypany porzeczkami, jagodami, malinami, kawałkami jabłka lub bananów.
  • Naleśniki najczęściej pieczemy na żeliwnej, płaskiej patelni o średnicy ok. 20-22 cm. Jednak warto wiedzieć, że równie dobrze sprawdzi się tutaj inne żaroodporne naczynie bądź zwykła forma do pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne