Naleśniki na słodko - przepisy

34 przepisów

Naleśniki na słodko to niezwykle uniwersalne danie, które sprawdza się doskonale na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Fenomen tej potrawy polega na możliwości umieszczenia dowolnego nadzienia w cienkim cieście, które przygotujesz w zaledwie kilka minut z bardzo podstawowych składników. Do stworzenia naleśników na słodko nie potrzeba również skomplikowanych sprzętów, które nie zawsze znajdują się w polskich domach. Wystarczy jedynie zwykła patelnia.Zobaczcie, jakie zebraliśmy przepisy na naleśniki na słodko.

Naleśniki na słodko - przepisy

Inne z kolekcji: Naleśniki

Naleśniki na słodko: nadzienie

Naleśniki na słodko mogą przyjmować bardzo różne formy, od owocowych, aż po takie, które zawierają twaróg. Wybór zależy właściwie jedynie od preferencji konkretnej osoby. Istnieje również opcja połączenia kilku składników, czego doskonałym przykładem jest bardzo klasyczna propozycja bazująca na wiśniach i czekoladzie.

Nadzienie do naleśników najczęściej przyjmuje formę dżemów lub świeżych owoców, często zmielonych w taki sposób, aby nie wypadały one z ciasta podczas jedzenia. Istnieją jednak również znacznie ciekawsze kompozycje, takie jak połączenie bananów z kremem czekoladowo-orzechowym, twarogu z rodzynkami i wanilią czy nawet kawy z ricottą śliwkową. W naleśnikach można umieścić również nadzienie charakterystyczne do polskiej szarlotki, czyli ugotowane jabłka z ewentualnym dodatkiem cynamonu i cytryny. Możliwości przygotowania tej potrawy jest tyle, ile osób ją konsumujących.

Naleśniki na słodko: dodatki

Naleśniki na słodko mogą przyjmować formę zawiniętych ruloników z nadzieniem w środku, ale wcale nie jest to ściśle obowiązująca reguła. Istnieje również opcja ułożenia ich jeden na drugim lub zwinięcia w elegancki rożek w stylu francuskich crepe. Wówczas ostateczny smak naleśników zależy wyłącznie od zastosowanych dodatków. Może to być zarówno rozpuszczona czekolada wykorzystana do polania całego ciasta, jak i lody, syrop klonowy, wiórki kokosowe, bakalie czy samodzielnie przygotowane sosy owocowe, które często łączy się z deserami lodowymi. Niektóre kompozycje sprawdzają się dobrze również w połączeniu z miętą nadającą im nieco bardziej wyrazisty, orzeźwiający charakter.

Jednym z popularniejszych dodatków pojawiających się w połączeniu z naleśnikami jest również zwykła bita śmietana lub cukier puder. Składniki te stanowią jedynie subtelne podkreślenie słodkiego charakteru potrawy, ale nie zmieniają zbytnio jej smaku, a bynajmniej nie tak bardzo, jak nadzienie owocowe czy czekolada. Naleśniki można posypać również kakao lub cynamonem, który komponuje się świetnie z jabłkami, ale może być stosowany również samodzielnie. Takie subtelne dodatki sprawdzają się najlepiej w przypadku pulchnych pancakes, które nie wymagają stosowania osobnego nadzienia.

Ciasto na naleśniki na słodko

Ciasto na naleśniki na słodko niewiele różni się od tego, którego używa się w przypadku gofrów. Jego dokładny skład i proporcję zależą, oczywiście, od wybranego przepisu, ale można określić standardowe, uniwersalne produkty niezbędne do stworzenia takiego ciasta. Zwykle są to jajka, mąka oraz woda lub mleko. Niektóre przepisy uwzględniają dodatek zarówno wody, jak i mleka, podczas gdy inne zalecają zastosowanie oleju roślinnego do przygotowywania samego ciasta, a nie tylko w trakcie jego smażenia. Istnieje również opcja dodania szczypty soli i cukru, ale w przypadku bardzo słodkich nadzień nie ma takiej potrzeby.

Ciasto do naleśników na słodko może przyjmować również nieco zmodyfikowane formy. Jeśli nie tolerujesz laktozy, idealnym rozwiązaniem jest zastąpienie klasycznego mleka tym roślinnym, które zachowuje się podobnie, a nie powoduje problemów trawiennych. Może to być zarówno napój kokosowy, jak i owsiany, sojowy, migdałowy czy ryżowy. Niektóre przepisy obejmują również dodanie kakao do ciasta, dzięki czemu staje się ono brązowe i nabiera smaku przypominającego czekoladę. Naleśniki w tej wersji sprawdzają się wyjątkowo dobrze w połączeniu z wiśniami oraz kompozycjami owocowymi z przyprawami korzennymi. Takie przyprawy można dodać również do samego ciasta, dzięki czemu nabierze ono jeszcze ciekawszego charakteru.

Artykuły powiązane

Naleśniki
29.06.2020

Naleśniki — jaką mąkę i dodatki wybrać, aby zmniejszyć ich kaloryczność

Naleśniki na mące gryczanej, ryżowej, żytniej, kukurydzianej – istnieje ogromna ilość odmian tych placków. One się różnią kolorem i kształtem, rozmiarem i składnikami, grubością i właściwościami. Tak polubiliśmy to proste i szybkie w przygotowaniu danie, że często nie chcemy zrezygnować z pysznych naleśników nawet podczas odchudzania oraz liczenia kalorii. Radzimy, jak zmniejszyć kaloryczność placków naleśnikowych.

pancake cereal-min
11.05.2020

Pancake cereal – jak zrobić mini naleśniki?

Co chwila w mediach społecznościowych pojawiają się nowe kulinarne mody. Mieliśmy już piankową kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee, nie tak dawno pisaliśmy też o jej herbacianym odpowiedniku, czyli dalgona matcha. Hitem są też focaccie udekorowane warzywami. Nadszedł czas na… pankejkowe płatki śniadaniowe.

tort-nalesnikowy
30.04.2020

Tort naleśnikowy tiramisu

Tort naleśnikowy tiramisu, bo któż nie kocha naleśników. A co dopiero, kiedy stworzymy z nich pyszny tort o smaku tiramisu.

Patelnia do naleśników
10.04.2020

Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Patelnia do przedmiot, który znajdziemy w każdej kuchni. Kotlety, placki, jajecznica - to tylko niektóre z potraw, które robimy na uniwersalnych patelniach. Ale jeśli chcemy zrobić idealne naleśniki? Albo kiedy marzą nam się gofry, a nie mamy gofrownicy lub chcemy zrobić grillowane przysmaki? Z pomocą przychodzą patelnie do zadań specjalnych! Cienka patelnia do naleśników, wytrzymała patelnia grillowa czy patelnia do gofrów to tylko początek gastronomicznych eksperymentów. W cyklu Dobre rzeczy radzimy, na jaką patelnię warto postawić!

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!