Pieczone szparagi z parmezanem i pomidorkami

Najczęściej gotuje się je lub grilluje, ale szparagi można też piec! Doskonałe z parmezanem.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 9 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • po pęczku szparagów białych i zielonych
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyszczamy i układamy na jednej połowie w naczyniu do pieczenia.
  2. Na drugiej układamy pomidorki przecięte na pół. Oprószamy obficie solą, pieprzem, skrapiamy olejem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, aż szparagi zmiękną nieco i zaczną się rumienić.
  3. Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i gotujemy na średnim ogniu 15–20 min, aż zmniejszy się jego objętość i zacznie gęstnieć.
  4. Sosem skrapiamy szparagi i pomidorki i podajemy na ciepło.
szparagi pomidory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze