Szparagi z piekarnika

Ocena:

4.17 (186)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Szparagi z piekarnika to jeden z pomysłów na wykorzystanie nowalijek. Najczęściej gotuje się je lub grilluje, ale z powodzeniem można je też piec. Doskonale smakują po prostu skropione oliwą i sokiem z cytryny, ale także świetnie łączą się różnymi dodatkami, takimi jak parmezan i pomidorki cherry. Pyszne, letnie danie fantastycznie uzupełni każdy obiad, będzie też idealne na lekką przekąskę. Jak zrobić szparagi pieczone? Podpowiadamy. 

Składniki:

  • zielone szparagi  0.5 kg

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Szparagi z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Szparagi: myjemy, osuszamy i odłamujemy ich zdrewniałe końce. Smarujemy je oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Doprawiamy solą i pieprzem.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: szparagi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy je przez około 10–15 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie i rumiane. Uważamy, żeby nie przypalić delikatnych główek warzywa.   

  • Krok 4:

    Podanie: szparagi z piekarnika serwujemy na ciepło, skropione świeżym sokiem z cytryny. 

Porady

  • Zielone szparagi mają cienką skórkę, dlatego po opłukaniu i odcięciu końcówek można je od razu upiec. Nie wymagają obierania. 
  • Szparagi z piekarnika będą mieć wyrazistą nutę, jeśli do ich skropienia wykorzystamy aromatyzowaną oliwę z chili lub z bazylią. Możemy je także połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  
  • Wiosną z pewnością furorę na naszych stołach zrobią pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy, że przekroimy je na połówki, posypiemy gruboziarnistą solą i lekko podpieczemy. Dodają szparagom świeżej, kwaskowej nuty. Polane sosem z octu balsamicznego zachwycą każde podniebienie. 
  • Świeże, zielone szparagi powinny być poddane obróbce termicznej przez możliwie jak najkrótszy czas. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i minerałów. Bez względu na to, czy chcemy przygotować je na parze, na grillu czy też mamy ochotę na szparagi pieczone, warto o tym pamiętać. Nie powinny one spędzić w piekarniku więcej niż 15 minut. Wszystko jednak zależy od tego, jak grube są ich łodygi. 
  • Nie wyrzucajmy końcówek szparagów. Możemy za ich pomocą przyrządzić sos, bulion warzywny lub aksamitną zupę krem.  
  • Szlachetne, jadalne pędy, które są gwiazdą naszego przepisu, świetnie komponują się z twardym, włoskim serem dojrzewającym. Wystarczy oprószyć nim łodygi tuż przed zapieczeniem lub użyć go do dekoracji dania. Pieczone szparagi z parmezanem możemy także posypać posiekanymi migdałami. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać szparagi z piekarnika? 

Szparagi pieczone w piekarniku mogą być samodzielną potrawą, przekąską lub warzywnym dodatkiem do głównego dania. Najlepiej komponują się z maślanymi sosami, jajkiem w koszulce lub sadzonym i młodymi ziemniakami. Można podawać je z delikatną rybą pieczoną w pergaminie lub stekiem wołowym. Szparagi z sosem holenderskim to klasyczne połączenie, które nigdy nam się nie znudzi. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i śniadaniowych zestawów. Ten sos bazowy zaczerpnięty z tradycyjnej francuskiej kuchni przygotowuje się na maśle, żółtkach i soku z cytryny. Możemy także nieco go wzbogacić za pomocą białego wina, szalotki i estragonu. Dzięki temu powstanie aromatyczny, maślany sos berneński. Szparagi zielone z piekarnika warto podawać w towarzystwie świeżej sałatki, najlepiej z nowalijek, takich jak rzodkiewka, sałatka, szczypiorek i świeży ogórek lub pomidorki.   

Garść inspiracji na pieczone szparagi  

Zielone szparagi w piekarniku stają się rumiane i lekko chrupiące. Możemy posypać je serem i orzechami i zjeść od razu lub wykorzystać do stworzenia różnego rodzaju zapiekanek, zup, makaronów i omletów. Pomysłów na zapiekane szparagi jest całe mnóstwo, a my podrzucamy niektóre z nich:  

  • Pieczone szparagi z burratą i gremolatą – w jednym daniu łączymy wszystko to, co najlepsze – zielone warzywa, kremowy ser i ziołowy aromat. Gremolata to posypka tradycyjnie wykorzystywana do ossobuco, która składa się z posiekanej natki pietruszki, startej skórki cytrynowej i czosnku. Burrata natomiast od kilku lat króluje w pomidorowych sałatkach i zielonych makaronach. W tej wersji sprawdzą się również wspomniane wcześniej pieczone szparagi z pomidorkami i parmezanem.  
  • Szparagi w cieście francuskim – świeże, zielone łodygi zawinięte w maślane, chrupiące ciasto, najlepiej domowej roboty. Czy może być coś lepszego? Tak, jeśli dodatkowo otulimy je rozpuszczającym się żółtym serem i szynką gotowaną lub dojrzewającą.   
  • Szparagi zielone zapiekane z sosem beszamelowym – mogą przybrać formę sycącego dania z dodatkiem kurczaka i makaronu lub ziemniaków, z nutką gałki muszkatołowej. Pod chmurką z kremowego beszamelu możemy także zapiec same szparagi. 
  • Szparagi w szynce – prosta, szybka i atrakcyjna przekąska na przyjęcia. Wystarczy owinąć szparagi szynką parmeńską i zapiec je w piekarniku. Nie mniejszą popularnością cieszą się również szparagi pieczone z boczkiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne