Pieczarki faszerowane

Przepis na pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami.

Dodany przez: mojegotowanie

Pieczarki faszerowane

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

s

Składniki

  • 15 dużych pieczarek
  • sól
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryczka
  • 10 dag prosciutto
  • kulka mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżka posiekanego świeżego oregano
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka śmietany

Przygotowanie

  1. Pieczarki płuczemy dokładnie, osuszamy i wycinamy korzonki, oprószamy od środka i na zewnątrz solą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W misce mieszamy starty parmezan, drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę prosciutto, rozdrobnioną mozzarellę, posiekane oliwki i suszone pomidory oraz posiekane zioła. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy masę do pieczarek z delikatną  „górką” i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min. Podajemy na gorąco lub po ostudzeniu.
  2. Zobacz podobne przepisy :  Pomidory suszone z kaparami i anchois
  3. Tartaletki z trzema serami
  4. Czerwona pasta z salami
  5. Roladki warzywne
  6. Faszerowane pomidory
  7. Ślimaczki z cukinią
  8. Torta salata
przekąska pieczarki farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze