Pieczarki marynowane

Marynowane pieczarki to doskonała przekąska, którą można zaserwować do obiadu. Świetnie sprawdzają się jako przystawka podczas imprez w gronie rodzinnym. Pieczarki konserwowe mogą być przygotowywane niemal cały rok. Głównie dlatego, że składniki są łatwo dostępne i tanie. Warto pamiętać, że przepis na pieczarki marynowane jest łatwy w przygotowaniu i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Marynata do pieczarek najlepiej smakuje przyrządzona ze słodko-kwaśnych składników. Dlatego dodaje się do niej cukru i octu. Pieczarki w zalewie octowej do słoików nabierają dodatkowej ostrości poprzez zastosowanie ziaren gorczycy i czarnego pieprzu. Oto sprawdzony przepis na pieczarki w occie. 

SałatkiPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.16 z 221 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-pieczarki-min1.Pieczarki marynowane – przepis:
    Na początek należy obrać pieczarki. Następnie trzeba wrzucić na pięć minut do wrzątku i odcedzić. Potem należy marchew i cebulę drobno pokroić. Do każdego słoika należy włożyć trochę cebuli i marchewki, po łyżeczce gorczycy i na koniec pieczarki. Powinno być po 250 g do każdego słoika.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Następnie trzeba zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Tak powstanie marynata na pieczarki w occie. Gorącą zalewą należy zalewać pieczarki, a następnie mocno zakręcić słoiki. Pieczarki marynowane powinno się pasteryzować przez 20 minut.

Porady

Jak zrobić pieczarki marynowane?

Aby przygotować marynowane pieczarki można eksperymentować z dodawaniem przypraw. Świetnie sprawdzi się dodatek liści laurowych, pokrojone w plastry pikantne papryczki chilli, estragon, anyż oraz ziele angielskie. Pieczarki w occie wybornie smakują doprawione kilkoma ząbkami czosnku. Gdy przygotowujemy pieczarki marynowane należy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Warto sięgnąć po słoiki przeznaczone do przetworów, bawełnianą ściereczkę, garnek do pasteryzacji oraz rondelek do zagotowania marynaty. Ponadto przyda się lejek, który ułatwi przelanie płynu do słoików.

Notka redakcyjna

Domowe marynowanie pieczarek to także sposób na kontrolowanie ilości cukru, soli i octu. Pieczarki w occie przygotowane w marynacie z mniejszą ilością octu należy zjeść krótko po przygotowaniu. Zalewa do pieczarek konserwowych może być także przygotowana na samej solance. Wtedy otrzymamy pieczarki kiszone. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy