Najsmaczniejsze Bożonarodzeniowe pierniczki

Zmodyfikowany po mojemu przepis który zachwycił każdego kto tych pierniczków spróbował

Deserypierniczki

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.37 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • kostka masła
  • 6 dużych żółtek
  • 3 białka
  • ekstrakt waniliowy (ok 2 łyżeczek)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 300 ml jogurtu
  • Przyprawy: łyżeczka kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka imbiru, pół opakowania przyprawy do piernika, łyżeczka pieprzu
  • 200 ml miodu
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Na lukier:
  • pół kilo cukru pudru i pozostałe białka
  • ozdoby

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować miód ze wszystkimi przyprawami i masłem. Dodać cukier, ostudzić.
  • Do mąki z kakaem i kawą wlać mieszaninę. Ubić białka. Do białek dodać żółtka ubić razem i wlac do miski z pozostałymi składnikami.
  • W jogurcie rozprowadzić proszek do pieczenia, wlać całość i wymieszać porządnie w robocie kuchennym. Takie ciasto wstawić do lodówki nawet na dwie doby, dopóki nie stężeje.
  • Gdy już się będzie nadawało do wałkowania, podsypywać stolnicę mąką, wałkować ciasto na pożądaną grubość, wycinać kształty i piec w 180 stopniach około 10 minut.
  • Lukier.
  • Należy do białek dodawać cukier puder, aż całość będzie gęstsza od śmietany, ale jednak nadal w miarę lejąca. Lukier nakładamy silikonowym pędzlem. Do lukru można dodać barwników spożywczych, wtedy będzie w takim kolorze jaki sobie wymarzyliśmy. Ozdabiamy według gustu.

Kalorie: 50.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Pierniczki
na choinkę i do brzucha :)

Aida

Pierniczki