iStock
4.45 (199)
Zupa jarzynowa z makaronem to przepis, który idealnie sprawdza się na rodzinny obiad. Smakuje nawet największym niejadkom, a przy tym dostarcza solidną porcję witamin. Delikatna i kremowa zupa jest także sycąca, dzięki kawałkom warzyw i makaronowym rurkom, które dzieciaki uwielbiają. Oczywiście do jarzynowej można dodać makaron w dowolnym innym kształcie, np. muszelki, kolanka lub muszki.
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 50 g
bulion warzywny 2 l
sól 5 g
pieprz 2 g
makaron 100 g
groszek konserwowy 200 g
śmietana 18% 30 ml
Warzywa: obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Bulion: wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy ok. 10 ml. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron: dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10–15 min, do czasu, aż warzywa będą miękkie, a makaron – al dente.
Groszek: dodajemy go na sam koniec, aby nie rozpadł się podczas zbyt długiego gotowania.
Zabielanie: w osobnym naczyniu rozrabiamy śmietanę z odrobiną zimnej wody (ok. 15 ml). Dodajemy gorący bulion z zupy. Mieszamy i przelewamy do garnka z zupą. Ponownie mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, po czym zestawiamy z kuchenki.
Podawanie: zupa jarzynowa z makaronem świetnie smakuje posypana drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Porady
- Jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, z pewnością ucieszą się z makaronu w kształcie literek lub zwierząt.
- W zupie jarzynowej świetnie wygląda kolorowy makaron, barwiony naturalnymi składnikami, np. sproszkowanym burakiem, szpinakiem lub pomidorami.
- Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Można zrobić go kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanym słoiku.
- Jeśli chcemy, aby zupa była lekkostrawna, rezygnujemy ze śmietany.
- Z kolei, jeśli chcemy, aby była gęsta, dodajemy mąkę. W tym celu w osobnym naczyniu rozrabiamy ją z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Na proporcje podane w przepisie wystarczy jedna łyżka (ok. 15 g) mąki.
- Najlepiej zjeść ją od razu po ugotowaniu. Zupa jarzynowa z makaronem pozostawiona na drugi dzień zrobi się gęsta i o wiele mniej smaczna.
Do zupy jarzynowej – z makaronem lub bez – świetnie pasują także inne warzywa:
Aby zupa warzywna z makaronem była jeszcze bardziej aksamitna w smaku, możemy dodać śmietanę kremówkę. Nie jest ona kwaśna, więc nie ma ryzyka, że po jej dodaniu, zupa się zważy. Ale jeśli chcemy jednocześnie zagęścić wywar, możemy w osobnym naczyniu rozmieszać śmietanę (ok. 50 ml) z mąką (15 g). Do tego dodajemy odrobinę bulionu z zupy, po czym przelewamy całość do garnka i mieszamy, aby połączyć składniki.
Możemy także zabielić zupę bez śmietany, dodając:
Zrobienie domowego makaronu do zupy wcale nie jest trudne. Co prawda zajmuje to chwilę czasu, ale można go przygotować wcześniej i wysuszyć. W takiej formie, w szczelnie zamkniętym woreczku, będzie odpowiedni do spożycia przez znacznie dłużej. Przechowywany w zamrażalniku, jest dobry do spożycia nawet przez 2 miesiące.
Możemy skorzystać z przepisu na makaron do rosołu, do którego potrzebujemy 5 prostych składników: