Adobe Stock
5 (10)
Marynata do kaczki to połączenie bukietu aromatycznych przypraw. Wystarczy sięgnąć po majeranek, pieprz i słodką paprykę, żeby cieszyć się aromatycznym mięsem. Dodatek oleju sprawia, że skórka jest niezwykle chrupiąca, a środek soczysty i delikatny. Tak przygotowana kaczka smakuje wybornie z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Wypróbujcie przepis na marynatę do kaczki z przepisu babci Halinki.
kaczka 2 kg
olej rzepakowy 125 ml
pieprz 1 g
majeranek 8 g
słodka papryka 8 g
sól 20 g
cebula 120 g
czosnek 20 g
liść laurowy 4 szt.
woda 250 ml
Kaczkę (najlepsza będzie odmiana pekińska) myjemy i osuszamy.
Jak zrobić dobrą marynatę do kaczki? Do średniej wielkości miski wlewamy olej rzepakowy (możemy zastąpić ją roztopionym masłem klarowanym). Wsypujemy majeranek, sól, czarny pieprz (warto, by był świeżo zmielony) i słodką paprykę. Jeśli chcemy, możemy dodać też 1 łyżkę rozmarynu, soku z cytryny i miodu – dzięki temu mięso będzie miało słodszy smak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kaczkę (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz). Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub w specjalnej brytfannie) grzbietem do góry, przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na całą noc. Drób może leżakować nawet 24 godziny, dzięki temu będzie smaczniejszy.
Przed pieczeniem wyjmujemy naczynie, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej (zbyt zimne szkło może pęknąć w nagrzanym piekarniku).
Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w ćwiartki, a ząbki czosnku rozgniatamy metalową, płaską częścią noża. Następnie warzywa umieszczamy w środku kaczki razem z liśćmi laurowymi (jeśli chcemy, możemy dodać też obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko).
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Do naczynia z mięsem wlewamy 250 ml wody i wstawiamy je do piekarnika bez pokrywki na 25-30 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie przykrywamy mięso, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez dwie godziny.
Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i studzimy mięso w środku przez godzinę (jeśli chcemy, by mięso było soczyste, nie zdejmujmy pokrywy).
Marynata do kaczki sprawi, że mięso będzie aromatyczne i delikatne w środku. Doskonale sprawdzi się skropione sokiem z pomarańczy, który podkreśli smak drobiu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z czerwonej kapusty i ziemniaczkami.