Marynata do polędwiczek

Ocena:

4.46 (162)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Marynatę do polędwiczek wyczarujemy z miodu, oleju, sosu sojowego, tymianku oraz czosnku. Natarte nią mięso stanie się nie tylko bogatsze w smaku, ale również delikatniejsze w konsystencji. Poza tym będzie niesamowicie soczyste. Przepis na marynatę do polędwiczek możemy potraktować jako bazę i wzbogacić ją o dodatkowe składniki np. oregano, sok z cytryny. 

Składniki:

  • olej rzepakowy  45 ml

  • miód  15 g

  • sos sojowy  30 ml

  • tymianek  5 g

  • czosnek  2 ząbki

Marynata do polędwiczek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z błon. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Mieszanie: miód łączymy z olejem rzepakowym, tymiankiem, sosem sojowym oraz czosnkiem. 

  • Krok 3:

    Marynata do polędwiczek: nacieramy nią mięso, które następnie przenosimy do miski i zakrywamy folią do żywności. Całość odstawiamy do lodówki na 5-8 godzin. Po tym czasie podsmażamy je z obu stron na patelni grillowej. Na końcu przenosimy polędwiczkę do rękawa i pieczemy.

Porady

  • Marynata do polędwiczek wyjdzie wspaniale również z dodatkiem świeżego tymianku. W takiej sytuacji należy go wcześniej umyć oraz posiekać na drobne kawałki. Cechuje się on nieco delikatniejszym aromatem od suszonego zioła, więc warto zwiększyć jego ilość.
  • Niektórzy zamiast oleju rzepakowego stosują słonecznikowy, z orzechów ziemnych lub oliwę z oliwek. Pamiętajmy, żeby wybierać produkty rafinowane – są one bardziej odporne na wysoką temperaturę.
  • W zależności od własnych preferencji, do przygotowania marynaty z powodzeniem użyjemy miodu wielokwiatowego, rzepakowego, a nawet gryczanego. Produkt możemy także zastąpić 2 łyżeczkami cukru trzcinowego lub syropu klonowego. Dodatek tych składników sprawi, że polędwiczka będzie wyróżniać się pięknym złotym kolorem.
  • Natarte marynatą mięso z łatwością upieczemy także w żaroodpornym naczyniu szklanym, ceramicznym, garnku żeliwnym bądź rzymskim. W przypadku tego ostatniego należy pamiętać, żeby wcześniej namoczyć go przez 15-20 minut w wodzie.
  • Gotową mieszanką zazwyczaj pokrywamy polędwicę wieprzową lub wołową. Jednak warto zaznaczyć, że rewelacyjnie sprawdzi się również w przypadku kurczaka i indyka. Tak zamarynowane mięso zazwyczaj pieczemy, smażymy bądź grillujemy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Marynata do polędwiczek – jak możemy ją wzbogacić?

Marynata do polędwiczek ma za zadanie nie tylko wzbogacić aromat i smak mięsa, ale również nadać mu wyjątkowej konsystencji. Ponadto jej podstawowy skład możemy z powodzeniem rozszerzyć o:

  • przyprawy – takie jak oregano, papryka wędzona, łagodna lub ostra. Wystarczy dodać je w niewielkiej ilości do pozostałych składników,
  • natkę pietruszki – myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy w drobne kawałki. Jej dodatek rewelacyjnie podniesie wartość odżywczą potrawy. Jeśli nie przepadamy za pietruszką, równie dobrze sprawdzi się koperek,
  • pomidory suszone – wystarczy je drobno pokroić i wrzucić do marynaty. Świetnie komponują się z przyprawami np. oregano, papryka wędzona,
  • sok z cytryny – nada naszemu daniu delikatnej, cytrusowej nuty i sprawi, że mięso będzie wyjątkowo kruche oraz soczyste,
  • imbir – dzięki niemu potrawa będzie odznaczać się nieco ostrzejszym smakiem. Najlepiej użyć świeżego kłącza, które obierzemy i zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. W ostateczności możemy sięgnąć po imbir mielony,
  • whiskey – rewelacyjnie podkręci smak mięsa. Niektórzy zastępują ten alkohol rumem, a nawet czerwonym winem,
  • sok z pomarańczy – to świetna alternatywa dla soku z cytryny. 

Marynata do polędwiczek wieprzowych na grilla  – inna wersja 

Jeśli nie przepadamy za marynatą z dodatkiem miodu, bez problemu możemy ją nieco zmodyfikować. Zrobimy ją na bazie oleju, musztardy, czosnku, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz sosu sojowego. Całość warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy np. oregano, bazylię, pieprz. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Oczyszczoną polędwicę odstawiamy do miski. Zalewamy ją marynatą, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Po tym czasie grillujemy mięso z obu stron przez ok. 8-10 minut. Gotowe danie podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa lub upieczonych ziemniaków.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne