ŻEBERKA Z PIEKARNIKA W KECZAPIE I MUSZTARDZIE…

Danie bardzo smaczne nadające się na obiad i inne okazje..

Dodany przez:

ŻEBERKA Z PIEKARNIKA W KECZAPIE I MUSZTARDZIE…

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • • Ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • • 1 łyżeczka musztardy,
  • • 3 łyżki pikantnego keczupu,
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1 łyżeczka pieprzu
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 2 łyżeczki oleju do wysmarowania blaszki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. Kroimy żeberka na części a następnie posypujemy mięso mieszając je z:
  3. - 1 łyżeczką soli
  4. - łyżeczką pieprzu, 2 ząbkami czosnku
  5. Pozostawiamy mięso na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do przegryzienia. Gotowe mięso umieszczamy w piekarniku na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez około20 minut, następnie je obracamy i pieczemy jeszcze przez ok.30 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy sokiem który się wytopił z żeberek .Tak opieczone mięsko smarujemy naszą musztardą z keczupem z jednej strony ( tej mięsnej)i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Gotowe.
  6. Żeberka podajemy z kapustą zasmażaną lub ziemniakami. Ja podawałem z kapustą.
  7. SMACZNEGO !!!
mięso obiad kolacja kapusta musztarda żeberka keczup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze