Udka Kacze Pieczone w Piekarniku

Zapiekane udka z kaczki są łatwe w przygotowaniu, mięso jest soczyste i ma smaczną chrupiącą skórkę.

Dodany przez: medon

Udka Kacze Pieczone w Piekarniku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 83 głosów)

Składniki

  • 4 kacze udka
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • słodka papryka (mielona)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól

Przygotowanie

  1. ► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć nadmiar tłuszczu i natrzeć solą, słodką papryką i majerankiem / odstawić na chwilę /.
  2. ► W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ze wszystkich stron. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu skórą do góry. Mięso przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ) i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 C / Termoobieg /. Udka obracać co jakiś czas, aż będą miękkie a skórka równomiernie zrumieniona.
mięso obiad zapiekanka udka z kaczki słodka papryka masło klarowane majoranek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze