Kurczak hoisin

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak hoisin  jest bardzo smacznym i aromatycznym daniem. Wszystko to dzięki delikatnym kawałkom mięsa otoczonym lekkim i pysznym sosem. Idealne dla osób lubiących orientalne smaki lub eksperymentujących w kuchni. Robi się go prosto i szybko – to idealna propozycja na obiad lub bardziej sycącą kolację. Z powodzeniem można zapakować go również do lunchboxa do pracy lub do szkoły – można go jeść na ciepło i na zimno. Poniżej znajdziecie nasz przepis na kurczaka hoisin.

Składniki:

  • filet z kurczaka  500

  • czosnek  2 ząbki

  • papryka ostra  1 łyżeczka

  • pieprz biały  4 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka ziemniaczana  150 g

  • olej  150 ml

  • sezam  20 g

  • woda  125 g

  • sos sojowy  60 ml

  • masło orzechowe  25 g

  • olej sezamowy  15 ml

  • cukier  15 g

Kurczak hoisin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurczak: filety oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach . Dodajemy do mięsa, dosypujemy czosnek, ostrą paprykę, biały pieprz, mieszamy.

  • Krok 2:

    Panierowanie: do jednego talerza wbijamy jajko, rozkłócamy je, do drugiego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka otaczamy w jajku, a następnie w mące. Nadmiar mąki strzepujemy. 

  • Krok 3:

    Smażenie: na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej (na głębokość ok. 4 mm). Partiami smażymy kurczaka, wkładamy go tak na patelnię, aby kawałki mięsa nie stykały się. Smażymy po 2 minuty z obu stron. Usmażone kawałki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papier kuchenny. Olej wylewamy, patelnię przecieramy, dodajemy nowy olej i tak, jak poprzednio smażymy mięso.

  • Krok 4:

    Sos do kurczaka hoisin: do miseczki przelewamy wodę, sos sojowy, ocet ryżowy, dodajemy masło orzechowe, olej sezamowy oraz cukier. Mieszamy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i gotujemy 1–2 minuty. Na koniec posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem.

  • Krok 5:

    Serwowanie: kurczak hoisin podajemy z ugotowanym ryżem np. jaśminowym i ugotowanym brokułem.

Porady

  • Do kurczaka hoisin możemy podać ryż lub np. makaron ryżowy czy chow main. Bardzo przyjemnie danie komponuje się również z makaronem udon.
  • Idealnymi dodatkami warzywnymi są: brokuł, ogórek, groszek cukrowy, szczypiorek.
  • Do smażącego się kurczaka możemy dodać warzywa, np. słupki marchewki czy kiełki ciecierzycy. Takie danie będzie bardziej sycące. 
  • Zamiast kurczaka możemy dodać krewetki lub delikatną polędwicę wołową lub wieprzową. W wersji wegańskiej mięso warto zastąpić wędzonym tofu.
  • Danie przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami ziemnymi, nerkowcami lub pekan. Warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. 
  • Kurczak hoisin z makaronem i warzywami to lekkie danie i możemy do niego dodać nasze ulubione warzywa. Im więcej warzyw, tym danie stanie się lżejsze.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne