Kruche ciasteczka korzenne

aromatyczne, kruche... idealne do Bożonarodzeniowej biesiady przy choince :)

Dodany przez: Aida

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 8 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła roślinnego (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1-2 torebki przyprawy do piernika, przyprawy do ciasteczek korzennych
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z sola i sodą oraz przyprawami, mieszamy dokładnie.
  2. Ucieramy masło z cukrem i jajkiem.
  3. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodajemy po trochu mąki z przyprawami.
  4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinamy wzory foremkami.
  6. Pieczemy 180 stopni 12-15 minut.
  7. Z przepisu wychodzi ponad 200 ciasteczek :)
wigilia deser dla dzieci ciasteczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze