Królik w sosie własnym

Mięso z królika w sosie zachowuje swoją miękkość i jest bardzo delikatne.

Dodany przez: ejla

Królik w sosie własnym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

Składniki

  • porcja z królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • wegeta
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka mąki

Przygotowanie

  1. 1. Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. 2. Czosnek pokroić i nadziać nim królika. Oprószyć pieprzem i wegetą.
  3. 3. Cebulkę posiekać.
  4. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i opiec królika z obu stron wraz z cebulką.
  5. 5. Po około 10 minutach podlać wodą.
  6. 6. Mięsko dusić jakieś 1,5 godziny, tak, aby było miękkie. Cały czas podlewać wodą, by się nie przypaliło oraz przyprawić do smaku.
  7. 7. Roztrzepać śmietanę z łyżką mąki.
  8. 8. Gdy mięsko będzie już miękkie dodać roztwór śmietany. Wymieszać, pozostawić do zagotowania i gotowe.
  9. Podawać z ziemniakami i sałatką z buraków.
  10. Smacznego :)
mięso obiad buraki ziemniaczki królik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze