Frittata z warzywami

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Frittata z warzywami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 30 dag ziemniaków
  • szklanka mrożonego groszku
  • 8 jajek
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • curry, papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • tłuszcz do tortownicy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować (20 minut). Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać plastry ziemniaków, czosnek, groszek i natkę, wymieszać, przesmażyć. Przyprawić solą. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy.
  3. Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, curry, gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie i lekko się zrumieni. Podawać z oliwkami.
warzywa obiad groszek kolacja wegetariańska Papryka na ostro frittata placek z ziemniaków
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze