Pyszna tarta z warzywami

Tarta z warzywami to wytrawne ciasto z warzywnym farszem. Do jej przygotowania można używać sezonowych warzyw. Przepis na tartę z warzywami to smaczna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Tarta z warzywami świetnie smakuje podawana na ciepło z sałatką lub na zimno jako szybki lunch. 

tartykruche ciasto

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.22 z 227 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Przepis na tartę z warzywami:
    Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początek masło siekamy nożem na drobne kawałki, dodając mąkę. Następnie oprószamy wszystko solą, po czym ugniatamy wszystko szybko na ciasto. Kiedy ciasto na tartę jest gotowe, lepimy kulę, którą wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie należy usmażyć na oliwie warzywa (doprawiając delikatnie solą i pieprzem).
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Następnie przygotowujemy sos. Do szklanki mleka należy dodać jajka, wymieszać to , po czym dodać dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Doprawiamy do smaku sos solą i pieprzem. Następnie trzeba wyjąć ciasto na tartę z lodówki. Całość należy rozwałkować dość cienko. Następnie ciasto trzeba układać na specjalnej foremce lub po prostu w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Potem na ciasto należy ułożyć warzywa i polewać sosem serowym. Na koniec należy upiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Tarta z warzywami powinna być odstawiona do wystygnięcia.

Porady

Tarta z warzywami zawiera w przepisie:

Aby przygotować doskonałą tartę z warzywami warto zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Współczesne roboty kuchenne w  mgnieniu oka zagniotą idealne kruche ciasto. Ważne, że szybko i bez brudzenia rąk. Do przygotowania tarty przyda się również specjalna ceramiczna forma lub tortownica. Gdy oblepimy ciastem naczynie żaroodporne, należy nakłuć je widelcem i chwilę zapiec. Wcześniej dobrze jest wysypać na nie ceramiczne kulki lub ziarna grochu.Dzięki temu tarta z warzywami będzie idealnie upieczona. Warzywa natomiast dobrze podsmażać na patelni posiadającej nieprzywierające dno. W ten sposób można użyć mniej tłuszczu i bardziej przysłużyć się zdrowiu.

Notka redakcyjna

Tarta z warzywami kojarzy się z przekąską serwowaną we Francji. W kuchni francuskiej tarta z warzywami przyprawiana jest świeżymi ziołami np.: tymiankiem, oregano, bazylią, cząbrem i rozmarynem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy