Ewa Niepytalska

Fettuccine Alfredo – makaron z masłem i parmezanem

Ocena:

3.33 (3)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Fettuccine Alfredo to szybki makaron z masłem i parmezanem. Tajemnica kremowego sosu tkwi w połączeniu jego składników z wodą po gotowaniu jajecznych wstążek. Przepis powstał w Rzymie, ale szybko stał się popularny na świecie, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie zaczęto dodawać do przyrządzonego w ten sposób makaronu kurczaka lub krewetki. My pozostaniemy przy oryginalnej wersji. Sprawdźcie, jak zrobić klasyczne fettuccine Alfredo. Przepis zaskoczy Was swoją prostotą.

Składniki:

  • fettuccine  400 g

  • parmezan  150 g

  • masło  150 g

  • sól  12 g

  • pieprz  3 g

Fettuccine alfredo – makaron z masłem i parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Parmezan: ścieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego.

  • Krok 2:

    Makaron: gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody.

  • Krok 3:

    Masło: kroimy w kostkę i rozpuszczamy na dużej patelni. Uważamy, żeby się nie zarumieniło. Dodajemy do niego kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Dzięki temu stworzymy aksamitną emulsję, a zawarta w niej skrobia zagęści nieco maślany sos. 

  • Krok 4:

    Fettuccine Alfredo: ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka do sosu za pomocą szczypców lub łyżki cedzakowej. Delikatnie łączymy go z masłem, tak żeby nie porwać wstążek. Jeśli jest za suchy, dodajemy nieco wody. Wyłączamy palnik i posypujemy makaron parmezanem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  

Porady

  • Tradycyjny włoski przepis na makaron Alfredo wymaga użycia fettuccine, czyli długich, wąskich wstążek, o szerokości 1 cm. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy wykorzystali inne kształty, na przykład makaron penne (rurki) lub farfalle (kokardki). Równie smaczne będzie także spaghetti Alfredo. 
  • Żeby poznać i zrozumieć magię włoskiej kuchni, warto przyrządzić domowe fettuccine. Będą nam potrzebne tylko 4 składniki: jajka, mąka pszenna, oliwa i sól. Przygotowanie ciasta na makaron niewiele różni się od ugniatania składników na polskie pierogi. Powinno być elastyczne i gładkie. Pamiętajmy, że musi odpoczywać przez co najmniej 30 minut. Jeśli nie mamy maszynki do makaronu, możemy użyć wałka, a kształt fettuccine bez trudu wykroimy za pomocą noża.      
  • Podczas gotowania fettuccine trzymajmy się proporcji 1 l wody i pół łyżeczki soli na 100 g makaronu. Nie ma potrzeby dodawania do niego oleju, ponieważ przekładamy go bezpośrednio po ugotowaniu do maślnego sosu.   
  • Niektórzy entuzjaści ostrzejszych smaków dodają do fettuccine Alfredo przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić to danie także innymi dodatkami, takimi jak świeże zioła (na przykład natka pietruszki lub tymianek), cytryna lub trufle. 
  • Klasyczny makaron z sosem Alfredo powinien opierać się jedynie na maśle i parmezanie. Chociaż dodanie do niego śmietanki ułatwia uzyskanie kremowej konsystencji, nie polecamy używania tego składnika, żeby nie rozzłościć ortodoksyjnych miłośników włoskiej kuchni. Podobnie ma się sprawa w przypadku spaghetti carbonara. Sos powstaje wyłącznie na bazie żółtek i parmezanu, ale niektórzy dodają do niego śmietanę
  • Alfredo pasta najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem. Nie chcemy, żeby makaron był zbyt długo poddawany wysokiej temperaturze, bo utraci pożądaną konsystencję al dente, a sos zacznie wysychać.  
  • Proponowane przez nas proste i szybkie danie z makaronu najlepiej smakuje w swojej podstawowej wersji. Często można jednak spotkać tę potrawę z dodatkiem mięsa i różnych warzyw lub grzybów. Popularne jest na przykład fettuccine Alfredo z kurczakiem i pieczarkami. Jeśli mamy więcej czasu, możemy dowolnie eksperymentować z konfiguracją smaków. Miłośnikom makaronowych wstążek polecamy także fettuccine ze szpinakowymi gniazdkami z jajkami przepiórczymi
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne