Faszerowane pieczarki

Nie są za bardzo czasochłonne i można je przygotować nawet dwa dni wcześnie

Dodany przez:

Faszerowane pieczarki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
155 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 12 całych świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu. Pieczarki oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem. Ostrożnie usunąć nóżki, a następnie starannie je posiekać, odrzucając twarde końcówki.
  3. 2.
  4. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i posiekane nóżki pieczarek, i smażyć, aż cała woda wyparuje, uważając, by nie przypalić czosnku. Odstawić do wystygnięcia.
  5. 3.
  6. Kiedy grzyby ostygną, dodać do nich serek śmietankowy, parmezan, pieprz, cebulę granulowaną i pieprz cayenne. Masa powinna być bardzo gęsta. Przy pomocy małej łyżeczki obficie napełnić wszystkie kapelusze farszem. Ułożyć grzyby na przygotowanej blasze.
  7. 4.
  8. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż kapelusze będą gorące, a pod nimi zacznie się tworzyć sos.
sniadanie mięso obiad przekąska kolacja zapiekanka pieczarki farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze