Lody waniliowe

Ocena:

4.41 (154)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lody waniliowe z żółtkami i ziarenkami z laski wanilii mają kremową konsystencję oraz przepiękny aromat. Przepis na bazie kremu angielskiego nie wymaga skomplikowanych składników. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Jednak na efekty trzeba poczekać, ponieważ mrożenie trwa ok. 4 godz. Warto, bo domowe lody waniliowe są zdrowsze od takich ze sklepu. Świetnie smakują solo lub jako dodatek do ciast i deserów.

Składniki:

  • wanilia  1 szt.

  • mleko  500 ml

  • śmietana kremówka  100 ml

  • żółtko  6 szt.

  • cukier  125 g

Lody waniliowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Laska wanilii: przecinamy ją wzdłuż na pół i wyjmujemy z niej ziarenka przy pomocy małej łyżeczki.

  • Krok 2:

    Mleko: wstawiamy w rondelku do zagotowania. Dodajemy 100 g cukru i ziarenka wanilii. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

  • Krok 3:

    Żółtka: ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na jasny krem.

  • Krok 4:

    Krem angielski na lody waniliowe: do kremu z żółtek dodajemy gotujące się mleko. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy przez kolejne 5 min. Cały czas mieszamy składniki do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

  • Krok 5:

    Chłodzenie kremu angielskiego: zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

  • Krok 6:

    Masa na lody: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem przez ok. 7 min. Wyjmujemy z lodówki krem angielski i stopniowo dodajemy do bitej śmietany. Masę na lody przekładamy do zamykanego pojemnika i odkładamy do zamrażarki.

  • Krok 7:

    Mrożenie lodów: co 30 min wyjmujemy lody z zamrażalnika i miksujemy, rozbijając tworzące się kryształki lodu.

  • Krok 8:

    Lody waniliowe: są gotowe po 4 godz. mrożenia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia). Nakładamy je do pucharków lub wafelków, używając gałkownicy lub dużej, metalowej łyżki.

Porady

  • Do lodów waniliowych sprawdzi się śmietanka 30% lub 36%.
  • Do mleka możemy dodać nie tylko ziarenka wanilii, ale także przekrojoną laskę. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wyjąć ją przed dodaniem mleka do żółtek.
  • Zamiast prawdziwej wanilii możemy dodać cukier lub ekstrakt waniliowy. Jednak ziarenka z laski wanilii będą zdecydowanie bardziej aromatyczne.
  • Pojemnik na lody warto wcześniej wstawić do zamrażalnika. W zimnym pudełku szybciej się zmrożą.
  • Przepis na lody waniliowe jest odpowiedni także do maszynki. Jeśli mamy takie urządzenie w domu, warto z niego skorzystać – nie trzeba będzie pamiętać o mieszaniu lodów co 30 min.
  • Z białek, pozostałych po oddzieleniu żółtek, możemy upiec bezę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lody waniliowe bez jajek

W prostszej wersji przepisu, wystarczy użyć słodkiego mleka i śmietanki kremówki. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy, a potem stopniowo dodajemy do ubitej śmietany.

Do domowych lodów waniliowych zamiast zwykłego mleka możemy użyć mleka skondensowanego. Wyjdą bardziej kremowe i nie trzeba będzie ich mieszać w trakcie mrożenia. Minusem jest to, że będą o wiele bardziej słodkie.

Wegańskie lody waniliowe

Lody waniliowe wegańskie najłatwiej jest przygotować na bazie mleka kokosowego. Należy wybrać takie o wysokiej zawartości procentowej kokosa – nie mniej niż 80%. Zanim przystąpimy do pracy, chłodzimy je w lodówce przez min. 12 godz. Powinno się wtedy rozwarstwić na śmietankę i wodę.

Na lody ubijamy tylko gęstą część mleka kokosowego. Dodajemy cukier (może być trzcinowy) i wyłuskane ziarenka wanilii.

Desery z lodami waniliowymi

Lody waniliowe są najczęstszym dodatkiem do deserów, ponieważ dobrze się komponują z każdym innym smakiem. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:

  • lody waniliowe z owocami – możemy sięgnąć po truskawki, owoce leśne, banany lub owoce tropikalne. Pysznym dodatkiem będą także brzoskwinie lub gruszki w syropie,
  • kawa z lodami waniliowymi – są doskonałe zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Domowe lody waniliowe może dodać do mrożonej kawy lub espresso affogato,
  • shake na lodach waniliowych – żeby przygotować pyszny koktajl, wystarczy zmiksować lody z zimnym mlekiem przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego. Opcjonalnie można dodać kostki lodu, a także świeże (lub mrożone) owoce,
  • ciasta z lodami – najbardziej popularny zestaw to jeszcze ciepła szarlotka podana z lodami waniliowymi lub tartą tatin. Słodki i zimny dodatek będzie świetnie uzupełniał także inne ciasta z owocami sezonowymi, takie jak tarta z rabarbarem czy placek na maślance.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne