Ciasto ze szpinakiem

Wiosenne kolory ciasta będą się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Ciastasernikidżemy

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 197 głosów)

Składniki:

  • Ciasto mąka 3 szkl jajka 6 szt olej 1 szkl szpinak mrożony rozdrobniony 450 gram cukier 1 szkl kopiasta cukier waniliowy 1 op mleko 1/2 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem Masa sernikowa sernik na serniki 40 dag śmietana 30% 1 op (330g) cukier waniliowy 1 op cukier ok 3/4 szkl żelatyna 6-7 łyżeczek Dodatkowo dżem wiśniowy albo powidła polewa czekoladowa wiórki kokosowe

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka wybijamy, dodajemy cukry i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko, olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Obie połówki ciasta od przekrojonej strony smarujemy dżemem albo powidłami.Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę schładzamy i ubijamy na sztywno, dodajemy cukry i ser.Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy żelatynę. Przygotowaną masę śmietanowo serową wykładamy na spodni blat. Przykrywamy drugą częścią ciasta.Lekko dociskamy(można trochę obciążyć). Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową zasypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy