Tartaletki z kremem waniliowym

Ocena:

4.34 (225)

  • 40 min.

Uwielbiamy tarty z owocami - idealnie pasuje do nich krem waniliowy. Warto opanować podstawowy przepis na krem - przyda się nie jeden raz!

Składniki:

  • ciasto:
  • 6 łyżek masła
  • szklanka cukru pudru + do oprószenia
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • krem:
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki + szklanka mleka
  • łyżka mąki kartoflanej
  • 30 dag owoców jagodowych: truskawki przekrojone, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki, borówki amerykańskie, agrest

Tartaletki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, sól i dalej ucieramy.
  • Dosypujemy mąkę i migdały, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy maksymalnie 4 godz.
  • Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki na tartaletki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
  • Pieczemy 12–13 min w temp. 180°C, aż brzegi się zezłocą.
  • Schładzamy kilka minut w foremkach, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krem: żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 2 łyżki mleka mieszamy z mąką kartoflaną.
  • Szklankę mleka podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, zdejmujemy z ognia i łączymy z masą jajeczną.
  • Ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż krem zgęstnieje.
  • Babeczki napełniamy kremem, na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Lekko oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Zależnie od sezonu, wybieraj owoce, które w danym momencie są najlepsze - jagodowe pasują najlepiej.

Zobacz przepis: tartaletki z domową ricottą i musem poziomkowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne