Tort szpinakowy

Przygotowanie: 50 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: ok. 50 minut Porcja: 350 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Tort szpinakowy

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • kostka masła (20 dag)
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • FARSZ:
  • 75 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag sera feta
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 10 dag startego parmezanu
  • 8 jajek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta Soli czosnkowej jodowanej
  • pieprz, sok z cytryny
  • żółtko

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z miękkim masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i 1/2 łyżeczki soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Farsz: szpinak rozmrozić, osączyć, lekko odparować, ostudzić. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg utrzeć z fetą, dodać do szpinaku razem z parmezanem, wbić 2 jajka, dodać czosnek, wyrobić. Przyprawić solą czosnkową, sokiem z cytryny i pieprzem.
  3. Pozostałe jajka ugotować na półmiękko (4 minuty). Ostudzić, obrać. Z ciasta rozwałkować dwa cienkie krążki, jeden większy. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, włożyć większy krążek, boki wyłożyć ciastem. Włożyć połowę farszu szpinakowego, wcisnąć jajka. Włożyć resztę szpinaku, przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem (ew. udekorować kawałkami ciasta). Piec około 50 minut w temp. 200°C. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiową. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek, pokroić jak tort.
warzywa przekąska szpinak feta tort szpinakowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze