Ciasto TYGRYSEK

ciasto wymaga na skomplikowane, ale takie wcale nie jest.

Dodany przez: skibab

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • I ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
  • II ciasto na roladę
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku,
  • masa budyniowa
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 1 kostka masła,
  • cukier do smaku ( około 1/2 szklanki)
  • dodatki
  • powidła,
  • masa makowa z puszki,
  • 3 zielone galaretki,
  • owoce np: brzoskwinie z puszki,

Przygotowanie

  1. I ciasto
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Z większej części upiec placek, a z 2 zrobić pierogi z masą makową.
  3. II ciasto
  4. Ubić na sztywno białka, dodać cukier, żółtka wymieszane z proszkiem i mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec ciasto. Po wystygnięciu posmarować powidłami i zwinąć na roladę.
  5. Masa budyniowa
  6. Ugotować budyń, a gdy wystygnie dodawać go do utartego z cukrem na puch masła.
  7. przekładanie ciasta
  8. Kruchy placek posmarować powidłami, na nie układamy upieczone pierogi, na to masa budyniowa. Na masie układamy pokrojoną w plastry roladę, a między roladę owoce. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką.
  9. SMACZNEGO i do roboty.
deser ciasto kruche... rolada masa pierogi makowe owoce galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze