Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ocena:

4.48 (161)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ciasto z jabłkami i kruszonką to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny wypiek, który nadaje się na różne okazje - zarówno te codzienne, jak i bardziej odświętne. Najlepiej smakuje jesienią, gdy dostępne są świeże, krajowe jabłka, ale można z powodzeniem upiec go również poza sezonem. Polecamy przygotować go w większej porcji – znika w mgnieniu oka!

Składniki:

  • cukier puder  215 g

  • masło  280 g

  • mąka pszenna  415 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • jajka  5 szt.

  • jabłka  1300 g

  • cynamon  2 szczypty

  • sok z cytryny  12 ml

  • budyń śmietankowy  40 g

Ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: 350 g mąki, 4 g proszku do pieczenia i 15 g cukru pudru przesiewamy przez sitko do jednej miski. 250 g zimnego masła kroimy w kostkę i dodajemy do suchych składników. Całość rozcieramy, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do masy. Białka odkładamy na bok. Wszystkie składniki łączmy i zagniatamy ciasto. Układamy je na dnie formy i przekładamy do lodówki. 

  • Krok 2:

    Kruszonka: 30 g masła przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy całkowicie się roztopi, odkładamy je do przestudzenia. Następnie dodajemy do niego 60 g przesianej mąki oraz 30 g cukru pudru. Masę zagniatamy palcami, aż nabierze konsystencji kruszonki. Przekładamy ją do lodówki.

  • Krok 3:

    Duszone jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy jabłka i dodajemy 2 szczypty cynamonu oraz 2 łyżki soku z cytryny. Dusimy do miękkości.

  • Krok 4:

    Pianka budyniowa: Odłożone wcześniej białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 110 g cukru pudru i kontynuujemy miksowanie, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wówczas dodajemy do niej budyń i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 

  • Krok 5:

    Ciasto z jabłkami i kruszonką: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na kruchy spód nakładamy podduszone jabłka, a na ich wierzchu układamy warstwę pianki budyniowej. Wyjmujemy schłodzoną kruszonkę, trzemy ją na tarce o grubych oczkach (lub rozkruszamy ją palcami) i posypujemy nią wierzch placka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 65 minut. Po wystudzeniu posypujemy jego wierzch dwoma łyżkami cukru pudru.

Porady

  • Surowe jabłka, nie powinny być zbyt soczyste. Nadmierna ilość soku sprawi, że ciasto będzie mokre i nie upiecze się dobrze. W takim przypadku należy nieco dłużej poddusić je na patelni, by dobrze odparowały.
  • Aby ciasto z jabłkami nie namokło, przed wyłożeniem owoców można też lekko podsypać je bułką tartą lub kaszą manną. 
  • By urozmaicić przepis na ciasto kruche z jabłkami można dodać do niego ulubione bakalie. Może tez udekorować nimi wierzch placka.
  • Podany w przepisie cukier puder można zastąpić cukrem drobnym do wypieków.
  • Kruche ciasto najlepiej piec z opcją grzania góra–dół, bez termoobiegu.
  • Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi plackami możecie pominąć dodatek słodkiej, budyniowej pianki.
  • Masło potrzebne do przygotowania ciasta powinno być dobrze schłodzone.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie jabłka do ciasta kruchego?

Ciasto z jabłkami i kruszonką będzie smakowało wyśmienicie, jeśli dodamy do niego odpowiednie owoce. Doskonale sprawdzą się tu kwaśne odmiany, takie jak szara reneta czy antonówka, choć nieco słodsze, jak np. ligol lub papierówka też będą dobre. Ciekawym wyborem może być słodko-kwaśna złota reneta o lekko korzennym smaku. Niezależnie od gatunku, jabłka do ciasta powinny być świeże, jędrne i bez brązowych przebarwień. 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami

Również osoby, które z powodu zdrowia lub z własnego wyboru stosują dietę bezglutenową, mogą przygotować pyszne ciasto kruche z jabłkami, które w niczym nie ustępuje jego klasycznej wersji. Wystarczy zastąpić zwykłą mąkę jej bezglutenowym odpowiednikiem, np. mąką ryżową lub owsianą. Można też wykorzystać mieszankę różnych mąk bezglutenowych z dodatkiem mąki kukurydzianej, ryżowej, kokosowej i maki z tapioki. 
Kruszonkę do ciasta w wersji bezglutenowej można przygotować z wybranej, pozbawionej glutenu odmiany. Można ją też przyrządzić na bazie płatków owianych, migdałów lub wiórków kokosowych.

Przepis na ciasto kruche z jabłkami

Ciasto z jabłkami i kruszonką jest pyszne samo w sobie, jednak jego smak można urozmaicić na różne sposoby. Klasycznym dodatkiem, który wspaniale podkreśla smak pieczonych jabłek jest oczywiście cynamon. Wystarczy tylko szczypta tej aromatycznej przyprawy, aby ciasto jabłkowe nabrało cudownego aromatu. Zamiast cynamonu można wykorzystać także wanilię. Rzadkim, choć niezwykle ciekawym i aromatycznym zestawieniem, jest dodanie do uprażonych jabłek pomarańczy. 
Często spotykanym i pysznym połączeniem jest zaserwowanie jeszcze ciepłego ciasta jabłkowego z dodatkiem gałki domowych lodów waniliowych. Zamiast lodów można użyć też sosu waniliowego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne