Ciasto słonecznikowe

Pyszny, słodki kawałek ciasta. Warto spróbować.

Dodany przez: Jagna

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BLAT SŁONECZNIKOWY
  • 18 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 łyżek mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dkg słoneczniku łuskanego
  • MASA
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 kieliszek rumu ( niekoniecznie)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego)

Przygotowanie

  1. Biszkopt
  2. Białka ubić z cukrem, do żółtek dodać 1 łyżeczkę pr. do pieczenia i 1 łyżkę octu. Do ubitych białek dodawać po trochę przesianą mąkę i żółtka- delikatnie wymieszać. Piec ok 1/2 godziny w 180 stopni   ( ja wykładam na prostokątną blaszkę)
  3. Blat słonecznikowy
  4. Rozpuścić margarynę z mlekiem i cukrem, dodać słonecznik i przesmażyć przez chwilkę. Wyłożyć na blachę i piec ok 30 min w 180 stopni- tak do zrumienienia na brązowo. Jeżeli boki bardziej się rumienią to ja łyżką wymieszam słonecznik. Upieczony blat wystudzić i pokruszyć na kawałeczki.
  5. Masa
  6. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować ok 2-3 godziny na wolnym ogniu ( można przygotować dzień wcześniej)- ostudzić.
  7. Masło utrzeć do białości, dodać żółtka, nadal ucierając dodać ugotowane mleko z puszki ( karmel) i na koniec pokruszony blat słonecznikowy. Przełożyć tym przekrojony biszkopt. Można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
  8. SMACZNY KAWAŁEK DO KAWY ;)
deser ciasto karmel biszkopt słonecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze