Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

Przepyszne ciasto na każdą okazję. Polecam.

Dodany przez: bim35

Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka zwykłego
  • 150 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland 400g (orzechowa, kokosowa, lub kakaowa)
  • 500 ml kremówki (+2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżeczki żelatyny)

Przygotowanie

  1. Zrobić biszkopt jasny lub ciemny z 4 jajek. Margarynę stopić, dodać cukier, 4 łyżki mleka zwykłego i słonecznik. Całość gotować ok. 5 minut na patelni ciągle mieszając. Następnie przełożyć na blachę i piec w temp. 150 st. C aż się zezłoci (najlepiej piec na folii aluminiowej ok. 25-30 min.). Ostudzić. Do masy kajmakowej dodać 1 kostkę masła i wymieszać (najlepiej mikserem), a następnie pokruszyć słonecznik i wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Kremówkę ubić, dodać cukier (2 łyżki), cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody). Kłaść łyżką na masę.
deser ciasto słonecznik masa krówkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze