Cake pops czyli ciasto na patyku

Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Takie lizaki z ciasta to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, a przy okazji idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie ścinków z ciasta. Przepis na cake pops jest prosty i nie wymaga pieczenia, więc może być przygotowany nawet przez najmłodszych kucharzy. 

ciasta bez pieczeniaDeserydeser na zimnolizakiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-1713148651.Ser mascarpone lub tofu dokładnie mieszamy z masłem orzechowym. Następnie dodajemy pokruszone ciasto biszkoptowe lub ciasteczka biszkopty albo herbatniki i dokładnie mieszamy, aż masa zacznie się do siebie kleić. Gotową masę wkładamy na kwadrans do zamrażarki. Wyciągamy ciasto z zamrażarki. Formujemy z niego kulki wielkości lizaka i układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Chłodzimy przez kolejne 15 min.
  • iStock-1713750982.Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie i wbijamy do połowy kulki z ciasta. Następnie chłodzimy przez kolejne 15 min. Czekoladę ponownie rozpuszczamy. Zanurzamy w niej każdego cake popsa tak, aby cały był pokryty czekoladą. Gdy z "lizaka" obcieknie nadmiar polewy, obtaczamy go w wybranej posypce. Wbijamy patyczki w styropian lub układamy na papierze do pieczenia. Cake pops przechowujemy w lodówce.

Porady

Cake pops - przepis

Przepis na cake pops jest prosty i nie potrzeba do niego wielu składników. Te urocze kulki na patyku robi się w mgnieniu oka i jest przy tym masa zabawy. W dodatku nie wymaga pieczenia, więc przepis na lizaki z ciasta jest idealny do wspólnego gotowania z dziećmi. Jak zrobić cake pops? Wystarczy wymieszać suchą bazę ciasteczkową z mascarpone, serkiem homogenizowanym, tofu lub masłem orzechowym. Dokładnie wymieszana masa powinna być gęsta i plastyczna. Formujemy z niej kulki i nadziewamy je na patyki. Gotowe cake pops polewamy wybraną polewą i ozdabiamy. 

Baza do cake pops - herbatniki czy biszkopty?

Aby zrobić ciastka lizaki musimy przygotować solidną masę, która nie rozpadnie się po nadzianiu na patyk. Zwykle bazą do cake pops jest rozdrobnione ciasto biszkoptowe lub pokruszone ciastka. Jakie ciasteczka najlepiej nadadzą się do cake pops? Kulki na patyku możemy przygotować z kruchych herbatników lub zwykłych okrągłych biszkopcików. Zarówno cake pops z herbatników jak i cake pops z biszkoptów doskonale trzymają formę i konsystencję. 

Lizaki z ciasta - dodatki

Przepis na lizaki z ciasta zakłada oblanie ich lukrem lub gotowymi kolorowymi polewami do ciast. Jeśli jednak chcemy przygotować zdrowszą wersję cake pops, dobrą alternatywą będzie polewa z dobrej jakości czekolady o dużej zawartości kakao. Takie kulki czekoladowe na patyku będą równie słodkie i smakowite, a znacznie zdrowsze. Lizaki z ciasta nie będą gotowe bez dekoracji i posypek. Na zdjęciach z internetu ciastka lizaki zwykle posypane są cukrowymi posypkami i gotowymi dekoracjami cukierniczymi, ale jeśli nie macie ich pod ręką, jako dekoracji do cake pops możecie użyć wiórek kokosowych, mielonych orzechów czy cynamonu

Patyczki do cake pops - gdzie kupić?

Ciastka lizaki nie obędą się bez patyczków. Długie i twarde patyczki do cake pops kupimy w sieci lub w sklepach w akcesoriami kuchennymi. Jeśli nie mamy specjalnych patyczków pod ręką, możemy nadziać nasze cake pops na zwykłe patyczki do szaszłyków lub nawet na sztywne słomki do napojów. Jeśli jednak decydujecie się na kupno specjalnych patyczków, możecie skusić się od razu na specjalne foremki w kształcie kul, dzięki którym cake pops wyjdą idealnie równe. 

Notka redakcyjna

Zobacz też: cake pops uczestników "MasterChef Junior"

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy