Walentynkowy naked cake

Naked cake, czyli apetyczny tort, w którym warstwy ciasta przełożonego kremem pozbawione są lukrowej otoczki, ale z bogatym zdobieniem.

Dodany przez: Redaktor

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • śmietanka słodka 36% – 500 ml
  • serek mascarpone – 500 g
  • cukier puder – 6 łyżek
  • laska wanilii – ½ sztuki
  • świeże maliny – 300 g
  • borówki amerykańskie – 300 g
  • spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
  • gałązki rozmarynku (do dekoracji)
  • cukier puder (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
  2. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji.
  3. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
  4. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
  5. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Wskazówki

Poncz do nasączenia spodów: herbata earl grey – 1/2 filiżanka sok z połówki limonki sok z połówki pomarańczy *Zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy