Biała nutella

Ocena:

4.47 (171)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Biała nutella to doskonały pomysł dla miłośników czekolady, którzy szukają alternatywy dla słynnego kremu z olejem palmowym. Przyrządza się ją niezwykle łatwo, z niewielu składników, a wybór dodatków i aromatu zależy od gustu i dostępności produktów. Jeśli najdzie Was ochota na słodki krem na kanapki lub do naleśników, rozwiązaniem jest biała nutella – przepis przypadnie do gustu nawet największym leniuchom.     

Składniki:

  • biała czekolada  200 g

  • śmietana kremówka  50 ml

  • mleko skondensowane  50 ml

  • wiórki kokosowe  50 g

Biała nutella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czekolada: łamiemy ją na kawałki i roztapiamy ostrożnie w kąpieli wodnej. Uważamy, żeby jej za bardzo nie rozgrzać.

  • Krok 2:

    Krem biała nutella: do gorącej, rozpuszczonej czekolady cienkim strumykiem wlewamy śmietankę i skondensowane mleko. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. 

  • Krok 3:

    Wiórki kokosowe: dodajemy pod koniec do ciepłego kremu.   

  • Krok 4:

    Przechowywanie: przelewamy nutellę do szklanego słoiczka, studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki.   

Porady

  • Do kremu z białej czekolady możemy dodać także orzechy nerkowca, laskowe lub włoskie, a także migdały. Jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu, takiego jak blender kielichowy o dużej mocy lub thermomix, żeby je zmielić, możemy je po prostu posiekać i wymieszać ręcznie z resztą składników. Biała nutella będzie wtedy przyjemnie chrupać. 
  • Żeby uzyskać odpowiedni aromat, możemy także dodać do kremu dobrej jakości syrop orzechowy. Oszczędzi nam to mielenia lub siekania, a domowa biała nutella będzie pachnieć jak prawdziwa. Taki aromatyzowany syrop cukrowy warto sporządzić samodzielnie poprzez podgrzewanie go na małym ogniu przez długi czas z dodatkiem orzechów laskowych.    
  • Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej kremową i sycącą nutellę, dodajmy do niej serek mascarpone.   
  • Nutella biała najlepiej się prezentuje i wygląda jak ze sklepu, jeśli wzbogacamy ją dodatkami w tym samym kolorze, na przykład wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wystudzony krem wymieszać z groszkami z gorzkiej czekolady lub wiórkami kakaowca. 
  • Krem czekoladowy do kanapek polecamy na sam koniec zmiksować z wiórkami kokosowymi, żeby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Jeśli ten profil smakowy przypadł Wam do gustu, wypróbujcie także nasz krem kokosowy.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biała nutella – przepisy na inne wersje 

Krem z białej czekolady do kanapek w stylu nutelli możemy przyrządzić z dwóch prostych składników: śmietanki (zamiennie z mlekiem, mlekiem skondensowanym lub mascarpone) i białej czekolady. Technika ta właściwie niewiele różni się od receptury na krem czekoladowy ganache. Ważne są jednak proporcje, które sprawiają, że uzyskujemy konsystencję pasty, a także dodatek wiórków kokosowych lub orzechów. Nie jest to jednak jedyny sposób na przyrządzenie słodkiego kremu. Oto kilka innych pomysłów: 

  • Biała nutella z jabłek i białej czekolady – przecier owocowy nie tylko pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także nadaje przyjemny, kwaskowy aromat. To także dobry sposób na przemycenie witamin do kalorycznego kremu. Jeśli spodobał Wam się ten element owocowy, na pewno przypadnie Wam do gustu także nutella ze śliwek z czekoladą
  • Waniliowa biała nutella – do aromatyzowania kremu do kanapek świetnie sprawdzi się także esencja waniliowa. Najlepiej, jeśli przyrządzimy ją samodzielnie w domu. Uzyskamy dzięki temu produkt bez syntetycznych dodatków. Możemy ją dodać do kremu czekoladowego w każdej wersji – zarówno do tego na bazie śmietanki lub mascarpone, jak i uprażonych jabłek. 
  • Biała nutella z awokado i bananem – te dodatki pomagają uzyskać kremową konsystencję bez dodatku nabiału i tłuszczu. Dzięki nim może powstać pyszna wegańska nutella.  

Domowa biała nutella – jak zrobić ją bez laktozy? 

Nasz przepis na białą nutellę zakłada użycie tłustej śmietanki i mleka skondensowanego. Dzięki temu krem rozpływa się w ustach i przypomina produkt, który można kupić w sklepie. Jeśli jednak wolimy, żeby nie zawierał nabiału, możemy przyrządzić go tylko z białej czekolady, wiórków kokosowych i dowolnych, uprażonych wcześniej orzechów. Niezbędny będzie wtedy robot wielofunkcyjny, który pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję. Powstaje wtedy hiszpańska gianduja – świetna, wegańska alternatywa dla nutelli pełnej oleju palmowego. Jeśli obawiamy się, że taka wersja może być technicznie trudna do wykonania lub nie mamy odpowiedniego sprzętu, możemy posiłkować się mlekiem roślinnym, na przykład kokosowym. 

Z czym jeść nutellę z białej czekolady? 

Biała nutella to świetny krem do świeżego pieczywa, ale sprawdzi się także jako nadzienie lub dodatek do różnego rodzaju wypieków i deserów, takich jak: 

  • ciasto drożdżowe, 
  • muffinki lub babeczki, 
  • naleśniki, gofry, amerykańskie pancakes, lub holenderskie poffertjes,   
  • pączki, 
  • torty i czekoladowe ciasta przekładańce. 

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że biała czekolada pasuje także do niektórych wytrawnych potraw, na przykład smażonych krewetek. Takie połączenie może nam się wydawać kuriozalne, ale naukowcy dowiedli, że niepowtarzalny smak żywności zależy od związków w niej zawartych. Pokarmy pasują do siebie, jeśli mają jakiś wspólny element w budowie chemicznej, nawet jeśli danie jest pozornie niezwykle dziwne. Żeby się o tym przekonać, dodajcie następnym razem białą nutellę do owoców morza.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne