Aksamitna kremowa zupa selerowo- serowa ze śmietanką i grzankami

Pomysł na selera:)

Dodany przez: jambalaya

Aksamitna kremowa zupa selerowo- serowa ze śmietanką i grzankami

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 duże selery( ok. 80 deko)
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka topionego serka śmietankowego (100 g)
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czerwony
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki

Przygotowanie

  1. Selera obrać, opłukać, ziemniaka tak samo- pokroić w duża kostkę, bez większej dbałości:) Wrzucić do dużego garnka. Dodać dwie kostki rosołowe, listki laurowe i ziele angielskie. Zalać wrzącą wodą tak by warzywa były przykryte. (ok 1,2- 1,5 litra). Gotować. W tym czasie na łyżce masła podsmażyć pokrojonego pora, dosłownie kilka minut, mieszając na wolnym ogniu, pod koniec dodać pokrojony ząbek czosnku. Całość dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości, ok 20- 25minut.
  2. Zdjąć z ognia, wyciągnąć kuleczki ziela i liście laurowe, zmiksować. Dodać pokrojony serek topiony i śmietanę. Zmiksować ponownie na gładki krem. Dodać świeżo starta gałkę muszkatołową- szczyptę. Zupa raczej nie będzie wymagać dosolenia, ponieważ serek topiony doda jej wyrazistości.
  3. Zupę nalewać do miseczyk ozdobić kleksem śmietany, natka lub listkiem bazylii, posypać świeżo zmielonym pieprzem czerwonym. Podawać z grzankami
warzywa obiad zupa seler zupa serowa zupa selerowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze