Zupa z pora

Zupa z pora to danie sycące i rozgrzewające w chłodne dni. To posiłek prosty w przygotowaniu. Wystarczy ugotować pora wraz z ziemniakami w bulionie i zabielić śmietaną. Zupa z pora idealnie smakuje doprawiona gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zobaczcie przepis na zupę z pora.

Zupyzupa krem z pora

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • ziemniaki-fo.iStock-min1.Zupa z pora – przepis:
    Oliwę podgrzewamy w garnku, szklimy na niej posiekaną cebulę, następnie dodajemy pory pokrojone w plasterki. Gdy zmiękną, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą, świeżo startą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Składniki na zupę z pora gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu.
  • por-iStock-2.Mniej więcej połowę warzyw wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, odkładamy. Resztę zupy z pora miksujemy na krem, dodajemy śmietanę. Wkładamy odłożone warzywa. Zupa z pora powinna być doprowadzona do wrzenia, następnie doprawiamy ją do smaku. Zupa z pora powinna być podawana w małych miseczkach, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zupa z pora zawiera w przepisie:

  • świeżo startą gałkę muszkatołową
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Zupa z pora świetnie smakuje doprawiona tymiankiem, oregano lub oliwą truflową lub z oliwą z dodatkiem czosnku.

Notka redakcyjna

Zupa z pora może być zabielona mlekiem. Ten krok sprawi, że zostanie zmniejszona ilość śmietany. Weganie mogą zastąpić oba produkty mlekiem roślinnym i śmietanką kokosową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy