Zupa z pora

Przepis na warzywną zupę - zupa z pora

Dodany przez: KENWOOD

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 6 głosów)

Składniki

  • 100g cebuli
  • 2 główki czosnku
  • 400g pora
  • 100g selera
  • 300g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 litr wywaru
  • pół łyżeczki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • Natka pietruszki
  • 50 ml śmietany

Przygotowanie

  1. Pokrój w malakserze cebulę, czosnek, pora i selera na cienkie plastry . Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  2. Rozgrzej garnek. Dodaj masło, warzywa (oprócz ziemniaków). Wszystkie składniki podsmaż, mieszając delikatnie przez około 10 – 15 minut. Następnie dodaj wywaru i ziemniaki. Wszystko zagotuj.
  3. Dodaj zioła i zmniejsz temperaturę. Przykryj garnek pokrywka i duś przez około 15 minut.
  4. Po ugotowaniu wyjmij z garnka liście laurowe i pozwól zupie ostygnąć. Następnie zmiksuj ją używając blendera. Powstałą zupę znowu delikatnie podgrzej. Dodaj przyprawy do smaku oraz śmietanę.
warzywa obiad zupa zupy zupa z pora Kenwood
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze