Przecier z dyni czy tak zwane puree dyniowe to genialna baza do wielu jesiennych dań. Trzeba jednak wiedzieć, jak go odpowiednio przygotować, aby wydobyć z pomarańczowego skarbu maksimum smaku i jedwabistą konsystencję. W tym celu przyda się pewien popularny produkt z warzywniaka, który w połączeniu z dynią tworzy duet doskonały. Zobaczcie o czym mowa i przetestujcie to połączenie, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Jak zrobić przecier z dyni? 1 extra składnik doda jej smaku

Najprostszy przepis na puree z dyni to nic innego jak ugotowane i dokładnie zblendowane pomarańczowe warzywo. Tak przygotowane ma jednak dość mało smaku, dlatego warto podbić go 1 dodatkowym składnikiem. Zwykle używa się do tego cynamonu lub imbiru, jednak jeszcze lepszym pomysłem będzie dodatek śliwek, które nie tylko osłodzą przecier, ale dodatkowo nadadzą mu wyjątkowy aromat. Tak przygotowany przecier z dyni będzie fantastyczną bazą do wielu dań i deserów, dlatego od razu warto przygotować więcej słoiczków, bo przyda się do wielu przysmaków.

Ważne jednak, aby zachować odpowiednie proporcje, a te są dziecinnie proste, gdyż dynię i śliwki łączymy w stosunku 1:1. Dzięki takiej równowadze składników, otrzymacie idealnie gęsty, aksamitny i pełen smaku przecier.

Co można zrobić z przecieru z dyni?

Aksamitny przecier dyniowy będzie świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować coś pysznego, a nie mamy zbyt wiele składników pod ręką. Na jego bazie zrobimy doskonałe:

Jeśli nabraliście ochoty na powyższe smakołyki, koniecznie przygotujcie duży zapas puree z dyni i śliwek, a podziękujecie sobie zimą. Zobaczcie, jak zrobić pyszny przecier dyniowy ze śliwkami i zabierajcie się do pracy.

Prosty przepis na przecier z dyni i śliwek

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg śliwek

Przygotowanie:

Dynię obieramy (chyba, że używacie gatunku hokkaido, który można jeść ze skórką) i pozbawiamy pestek. Śliwki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i również usuwamy pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem ze śliwkami, zalewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.

Ugotowane puree z dyni i śliwek przecieramy przez sito i jeszcze gorące wlewamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy do góry dnem lub dodatkowo pasteryzujemy.