Zamiast po raz kolejny szykować słoiki na zimę z buraczkami, ogórkami czy kapustą, idźcie do warzywniaka po inne sezonowe warzywo. Ten produkt kosztuje teraz grosze, a można z niego wyczarować coś absolutnie przepysznego. Taki dodatek podkręci każdy obiad oraz wiele sałatek i przystawek na zimno. Wystarczy tylko kilka minut roboty i najlepsze przetwory na zimę gotowe.

Zapomniana domowa kiszonka za grosze

Obecnie na niemal każdym straganie króluje dynia, ale nie każdy z niej korzysta, bo nie wie, co z niej zrobić. W spiżarniach najczęściej pojawia się dynia w occie, ale  jeszcze łatwiejszym przepisem, który wymaga mniejszej ilości składników jest kiszona dynia. Ten wyjątkowy przysmak łączy w sobie kwaśną, słodką i korzenną nutę, co sprawia, że można go wykorzystywać do wielu dań. Zobaczcie, jak ukisić dynię krok po kroku.

Jaka dynia do kiszenia?

Każdy przepis na kiszoną dynię zaczyna się od wyboru odpowiedniego produktu. Właściwie do kiszenia nadają się wszystkie gatunki dyni, ale warto wybierać te mniejsze sztuki. Po pierwsze, będą one miały lepszy smak, a po drugie - mniej pestek, więc znacznie łatwiej będzie się je obierało i kroiło. Gdy macie już zrobione zakupy, zobaczcie jak zrobić dynię kiszoną i bierzcie się do pracy.

 Kiszona dynia - dodatki

Jakie przyprawy do kiszenia dyni? Najprościej będzie dodać do niej klasyczny zestaw przypraw do kiszenia ogórków, czyli liść laurowy, czosnek, korzeń chrzanu i gorczyca. W ten sposób uzyskamy wytrawną wersję, idealną jako dodatek do obiadu. Miłośnikom słodszych przetworów posmakuje też dynia kiszona z imbirem, cynamonem i goździkami. Taka odsłona kiszonki fantastycznie sprawdzi się w różnego rodzaju przystawkach i sałatkach.

Prosty przepis na kiszoną dynię

Składniki:

  • młode, niewielkie dynie
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • garstka ziaren gorczycy
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

Jak kisić dynię na zimę? To banalnie prosta sprawa. W garnku zagotowujemy wodę z solą, a w międzyczasie obieramy i kroimy dynie. Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy kawałki dyni oraz wszystkie przyprawy, a następnie wypełniamy naczynia zalewą. Teraz już tylko mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy słoiki w ciemne, chłodne miejsce.