Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. Jeśli do tej pory używaliście tego pomarańczowego produktu tylko do dań na słono, koniecznie przetestujcie przepis Tomasza Strzelczyka. Robi on z dyni coś obłędnie pysznego i przepięknie prezentującego się na stole, a to wszystko jedynie z kilku składników. Sami zobaczcie, a nabierzecie ochoty na spróbowanie tego cuda.

Co zrobić z dyni? Pyszny pomysł Tomasza Strzelczyka

Zamiast po raz kolejny gotować zupę krem z dyni, weźcie puszkę mleczka skondensowanego i zamieńcie ten pomarańczowy składnik w genialny deser. Tomasz Strzelczyk poleca zrobić proste i szybkie ciasto dyniowe na kruchym spodzie. Co najważniejsze, aby przygotować ten deser nie musicie piec zagniatać i piec ciasta kruchego. Wystarczy drobno pokruszyć ciasteczka korzenne lub herbatniki i wymieszać je z mielonymi orzechami oraz roztopionym masłem, a następnie wyłożyć taką mieszanką blachę i schłodzić wszystko w lodówce.

Podobnie łatwo i szybko robi się też dyniowe nadzienie, gdyż potrzebne nam będzie tylko puree z upieczonej dyni, jajko, mleko skondensowane i kilka aromatycznych przypraw. Do tego można dodać jeszcze cukier, jeśli samo mleczko nie zapewni wam wystarczającej słodyczy. Najlepiej użyć tego brązowego, gdyż doda on całości jeszcze lepszy, lekko karmelowy aromat. Wszystko musimy już tylko wylać na schłodzony spód, zapiec i gotowe. Zobaczcie, co dokładnie będzie potrzebne i koniecznie spróbujcie przyrządzić ten przysmak.

Jak zrobić ciasto dyniowe? Przepis Tomasza Strzelczyka

Ciastka korzenne lub herbatniki mielimy na drobny pył i łączymy z mielonymi orzechami włoskimi. Następnie tę suchą bazę mieszamy z roztopionym masłem i tak przygotowaną masą wykładamy blachę i wkładamy wszystko do lodówki na co najmniej 10 minut, a najlepiej nawet godzinę.

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie pysznego nadzienia na bazie dyni. Najpierw trzeba ją upiec, a następnie zblendować na gładkie puree. Następnie 1,5 szklanki takiej wystudzonej dyniowej papki miksujemy z 1 puszką mleka skondensowanego oraz 1 jajkiem i połową szklanki brązowego cukru. Do takiej bazy dorzucamy też 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, ekstrakt waniliowy oraz małą szczyptę soli, która podbije wszystkie słodkie smaki. 

Schłodzony spód korzenny wypełniamy przygotowaną masą dyniową i zapiekamy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Tak przygotowana tarta dyniowa na kruchym spodzie smakuje obłędnie i przepięknie wygląda po pokrojeniu na kawałki.